ÇAKI, ‘O bölgede yeterince cami var. Dolayısıyla Ayasofya gereksiz’ ifadelerini yanlış bularak, “Ne demek camiye ihtiyaç yok. Bana göre orada çok güzel bir cami yeri var. Çevresi açıldı. İnşallah diğer camilerimizin de çevresi açılır” dedi.

‘Yakında Cami Var’ Sözü Yanlış
CAMİ israfının sözkonusu olmadığını kaydeden Çakı, ince bir noktayı ayırmak gerektiğini vurgulayarak, “Orada bir israf sözkonusu değil. Birbirine çok daha yakın camiler ve mescitlerimiz var. Bir müslüman kolay kolay camiye karşı olmamalıdır” şeklinde konuştu.

Trabzon İl Müftüsü Veysel Çakı, Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili yöneltilen soruya, “Bir kere olup olmaması kurum olarak bizim uhdemizde değil. Vakıflar ait bir yer. Vakıflar eğer orayı cami haline getirirse ki öyle bir çalışmaları var, basından takip ediyoruz, tapusunun da cami olduğu yazıyor dolayısıyla cami olduğunu ifade eder. Camileri dernekler, devlet, vatandaş şu veya bu şekilde yapar ve ibadet hazır hale getirirse biz oraya sadece oranın yönetimi ve orada din hizmeti üretilmesi, namaz kılınması ve dinin hizmetlerin yerine getirilmesi konusunda görevli tayin ederiz. Orası cami olmalı mı olmamalı mı? O bizim dışımızda olan bir tartışma. Ben konuda bir fikir beyan etmem. Cami olması halindeki orada bir görevli kadrosu da vardır şu anda. Tahsisi yapılmıştır. Gerekli düzenlemeler vakıflar tarafından yapılır bize teslim edilirse biz ibadet için görevli veririz” biçiminde konuştu.

HER YERDE CAMİYE İHTİYAÇ VARDIR
‘O bölgede camiye ihtiyaç yok, cami açılması gereksiz’ yönündeki ifadelere de sert tepki gösteren Çakı, “Camiye niye ihtiyaç olmaz. Öyle şey mi olur. Bir yere cami yapılırsa çevresindeki insanlar oradan istifade eder. Namaz kılar, çocukları yaz Kur’an Kurslarında okur. Kandil programları olur, ezan okunur. Ne demek camiye ihtiyaç yok, her yerde camiye ihtiyaç var. Ama Ayasofya cami olmalı mı olmamalı mı? O bizim dışımızda. Camiye ihtiyaç niye olmasın. Bana göre orada çok güzel de bir yeri var. Çevresi açıldı. İnşallah diğer camilerimizin de çevresi açılır. Biz camiye ihtiyaç yok şeklindeki ifadeye katılmıyoruz” biçiminde konuştu.

AYASOFYA’NIN CAMİYE
DÖNÜŞTÜRÜLMESİ
BİR İSRAF DEĞİL
Yapılan protestoları da değerlendiren Çakı, “Burada bir ince noktayı ayırmak lazım. Bir insanın camiye karşı olması ayrı bir olay, şu anda müze olarak kullanılan Ayasofya konusundaki tavrı ayrı bir olay. Bir Müslüman kolay kolay camiye karşı olmamalıdır. Olmaz. Çünkü ibadethanedir. Ha ihtiyaç yoktur, israftır, çok yakınında cami varsa itirazlar olabilir. İnatlaşma olur, senin yerinde olsun benim yerimde olsun, arada 100 metre vardır, bu doğru değildir. Bu demek değildir ki camiye karşıyız yani. Biz iki tane caminin yakınında oluşuna karşıyız. Burada bir tepki var. Bazılarının var. Kilise olarak kalsın, cami olmasın. Ama birilerinin de hassasiyeti var diyor ki, bu Fatih’in vakfiyesinde böyle diyor. Fatih’in vakfiyesi böyle ise bizim ecdadımız orayı cami haline getirmişse, tapusu da cami ise tescilli ise buna ne diyeceğiz yani. Oradaki mevcut cami çok yakınında da değil. Ondan çok daha yakında camiler var. Orada bir israf yok. Olur mu canım. Çok daha yakın mescitler var. Bu mesele değil” biçiminde konuştu.