Aykan,  Trabzon’da son zamanlarda artan Suriye kökenli dilencilerin istismar edildiğini, bazı vatandaşların ise kendilerini Suriyeli gibi tanıtıp, rant sağlama peşine düştüklerini kaydetti.

Trabzon halkının hassasiyetinin istismar edildiğine dikkat çeken Aykan, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Ne yazık ki birileri Suriyeli kardeşlerimizin tarihi ızdırabını istismar ederek, dilenci kılığında rant elde etme peşine düştü. Vicdan sahibi hiçbir insan, böyle bir yola başvurmaz. Maalesef  bu durum bazı kişilerin ahlaki değerlerinin iflas ettiğinin göstergesidir. Bu gibi zatlara dikkat etmemiz lazım. Trabzon insanı ahlaki değerlere önem veren,  yardıma muhtaç kişilere elini uzatan müsemma kişilerdir fakat körelmiş duygulara sahip bazı kişilerce iyi niyetlerinin su istimal edildiğini görüyoruz.  Emniyet birimlerimiz bu konuda gerekli tedbirleri almıştır. Vatandaşlarımızdan da istirhamım, bu konuya gerekli ehemmiyeti gösterip, bu gibi art niyetli kişileri, diğerlerinden ayırt etmeleridir” ifadelerine yer verdi. 

Aykan’ın üzerinde durduğu bir başka konu ise şehrin enerjisi oldu. Trabzon’un kendi enerjisini, kendi içinde tükettiğini kaydeden Aykan, şöyle konuştu: 
 “Şehrimizin adı Trabzon ama iş yaparken Trab(zor) oluyor.1998 yılında Forum Alışveriş Merkezi’nin yerini planladığımız da, o dönem Trabzon bağlantılı Anıtlar Kurulu ayağa kalkarak, ilk cümlesi ‘Yunanlı Kisenenun anabasisi’ olmuştu. Yani, Yunan askerinin, bu bölgeden karaya çıktığı yaygarası. Sonra, SİT alanı, etkileşim alanı derken proje için 7 yıl uğraş vermek zorunda bırakılmıştık. Şehrimizin can damarı olmuş bu projeyi, bin bir zahmetle hayata geçirebilmiştik fakat sonrasında o projenin karşısında duranları; açılışında birbirini ezdiğini görmüştük. Ezcümle, memleketimizin yarınları için hep birlikte çalışıp, sen-ben tartışmaları içinde bulunmamalıyız. Siyaset, ticaret ve sosyal alanda, gıybet ve hasetten uzak durarak, enerjimizi şehrimizin geleceğine harcamalıyız”