Trabzon Belediyesi ile Makine Mühendisleri Odası Trabzon şubesi, yaptıkları ortak açıklamada bacaların yılda en az bir kez temizlenmesi konusunda uyarıda bulundu.
Kış aylarında yaşanan baca tıkanıklığı sonucu çok sayıda yangınların can ve mal güvenliğini tehdit ettiğine vurgu yapılan açıklamada, gerek gaz, gerekse katı yakıtlı dumanın dışarıya çıkamaması sonucu karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu bir çok insanın hayatını kaybettiği kaydedildi.
Isıtma sezonunun yaklaştığı günlere yakın vatandaşların bacalarını mutlaka temizletmesi gerektiğine değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

PASTANE VE LOKANTALARA DİKKAT ÇEKİLDİ
"Bugüne kadar yapılmamışsa mutlaka bacaların temizlettirilip kontrol ettirilmesi gerekmekte. Zira karbonmonoksit zehirlenmeleri ve kış aylarında çıkan yangınların önemli bir bölümü bacaların tıkanması sonucu meydana gelmekte. Özellikle lokanta ve pastane gibi işletmelerin bacalarını düzenli olarak temizletmesi gerekmekte. Bu tür işletmelerin baca kanallarında oluşan yağ atıkları, ziftler ticari işletmelerin ocaklarının alevli bir şekilde yakılması sonucu tutuşarak alev almasıyla baca yangınları meydana gelmektedir. Vatandaşlarımızın basit gördüğü ve ihmal ettiği bu tabakalar, baca içerisinde bir petrol ürünü gibi tehlike oluşturmaktadır. Tutuşma sonucu baca kanalı boyunca uzayan alev çatıya ulaşarak, buranın da tamamen yanmasına sebep olur. Küçücük bir alev, büyük bir yangına sebep olabilir."

"BACALAR YILDA BİR KEZ TEMİZLENMELİ"
Baca yangınlarından korunmanın tek yolunun sanayi işletmelerde 3-6 ayda, daire ve apartmanlarda ise yılda en az bir 1 kere bacaların temizletilmesinden geçtiğine de vurgu yapılan açıklamada, "Bazı durumlarda bacanın içerisinde tıkanıklığa neden olacak kurum, yağ atığı ve zift olmayabilir. Ancak baca üzerinde yuva yapan kuşlar, bu kuşların ölüsü veya çeşitli parçalar kalabilir. Bu gibi durumlarda bacayı ilk kez kullandığımız zamanlarda bile tıkanıklık söz konusu olabilir. Bu gibi tıkanmalar sonucu da yaktığımız soba, doğalgaz ya da katı yakıtın dumanı dışarıya atılamayacağından ve gaz tahliye edilemeyeceğinden dolayı gaz geriye dönecektir ve bu durum zehirlenmelere neden olacaktır" denildi.

"BACA TEMİZLİĞİNİ UZMANINA YAPTIRILMALI
Vatandaşların kendi yöntemleriyle bacaya bir şey dökerek yada yakarak, içeriye bir ağırlık uzatarak bacayı açmaya çalıştıklarını, bu yöntemlerin yanlış olduğu hatırlatılan açıklamada, bu yöntemlerin baca duvarının yıkılması ve tahribi gibi sonuçlarla daha pahalı inşaat masraflarına neden olacağı uyarısında bulunuldu. Yönetmelik gereği bütün bacaların yangın, hava kirliliği ve zehirlenmelere karşı yetki belgesi olan kuruluşlara temizletilmesi ve bacanın temizlendiğine dair belge alınması zorunludur. Yetki belgeli firma bulunmayan yerlerde baca temizliği belediyelerin itfaiye müdürlükleri tarafından yapılmaktadır. Yönetmelik gereği bacaların temizletilmemesinden dolayı çıkacak yangınlardan, kirli dumandan ve zehirlenmelerden bina yönetimi sorumludur” ifadelerine de yer verildi.