Trabzon'un Araklı ilçesine bağlı Yolgören Mahallesi'nde yaşayan 15 yaşındaki E.Ç. adlı kız, 14 yaşındaki M.K. ile art arda 3 kez kaçtı. İlk iki seferinde çocuklar bulunmasına rağmen, geçen haftaki son kaçışlarının ardından kendilerinden haber alınamadı. Geçtiğimiz perşembe gecesi, kızın babası Mustafa Ç., M.K.'nin babası Hasan (33) ve amcası Ali K. (42) ile karşılaşınca çocukların kaçması nedeniyle iki taraf arasında tartışma çıktı. Mustafa Ç., tabancayla iki kardeşe kurşun yağdırdı. Hastaneye kaldırılan ağır yaralı iki kardeş hayatını kaybetti. Olayın ardından firar eden zanlıyı yakalamak için polis harekete geçerken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri de devreye girdi. İzleri önceki gün bulunan çocuk âşıklar bakanlık yetkililerine teslim edildi. Bakanlık yetkilileri aileleri arayarak çocuklarının kendilerinde olduğunu bildirdi. Yetkililer ailelere, "Onları devlet korumasına aldık. Yaşları 18'e gelinceye kadar biz bakacağız. İş imkânı sağlayacağız. Reşit olduktan sonra eğer isterlerse evlendireceğiz. Düğünlerini de devlet yapacak" dedi.

DESTEK ALIYORLAR

Biri babası ve amcasını kaybeden diğeri ise babasının katil olduğunu öğrenen ikiliye psikolojik destek verildiğini belirten yetkili, "Bir süre rehabilitasyon görecekler. Sonra güvenli bir yere yerleştirilecekler" ifadelerini kullandı. M.K'nin annesi Ayten K., "Hangisine yanayım; öldürülen eşime mi, bu olaydan sonra devletin korumasına aldığı çocuğuma mı? İkisini de kaybettim." diye karara isyan etti. Bu arada zanlı halen firari olduğu için M.K.'nin ailesine Araklı Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla koruma kararı verildi.

'18 YAŞINA KADAR ÇOCUKLAR'

Trabzon Baro Başkanı Mehmet Şentürk, çocukların, Çocuk Koruma Kanunu sayesinde koruma altına alındığını belirterek, "Kişi 18 yaşını doldurmadığı sürece çocuktur. Mahkeme bu çocuklar hakkında ayrıca velayet, vesayet, nafaka ve kişisel ilişki kurulması gibi hususlarda da karar vermeye yetkilidir" diye konuştu.

SABAH / ÖZGÜR ÖZDEMİR