Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Jeoteknik Komisyonu Başkanı ve KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Hakan Öztürk, binanın heyelanlı bir saha üzerinde yapıldığını belirterek, “Orada yıllar önce bir dere vardı. Dolgu ile doldurulmuş. Sonra da binayı oraya kurmuşlar. Eski yasaların sonucu. Yaparken kimseye danışmamışlar. Yeniden gittik inceledik, raporumuzu verdik. Şimdi gereken yapılıyor” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, heyelan ve toprak kaymasını önlemek için 400 bin lira ödenek çıkarttı. Geçtiğimiz aylarda terör saldırısıyla şok yaşayan Düzköy İlçe Jandarma Komutanlığı binasının şimdi de heyelanlı sahaya yapıldığı ortaya çıktı. Yapımına 2000 yılından önce başlanan ve tam 7 yılda tamamlanarak hizmete giren ve içinde karakolun yanı sıra lojmanları da bulunan Düzköy İlçe Jandarma Komutanlığı binasının alt tarafında açılan inşaat sahası heyelanı tetikledi. Komutanlık personeli heyelan korkusu yaşarken olaya Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar el koydu.

BAKAN BAYRAKTAR’A TEŞEKKÜR ETTİ


AK Parti Düzköy İlçe Başkanı Mehmet Atmaca ve ilçe başkan yardımcısı Yılmaz Ankara, konuyla ilgili talebi Bakan Bayraktar’a iletti. Bakan Bayraktar da konunun bizzat takipçisi olarak, komutanlık binasının bulunduğu bölgenin kontrol altına alınması için gereken, beton kazık sistemli istinat duvarı için 400 bin lira ödenek çıkarttı. İlçe Başkanı Atmaca, “Sayın Bakanımıza ilgilerinden ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Komutanlık binasının istinat duvarı için aktarılan 400 bin lira geldi ve ihalesi yapıldı” dedi.

DERE YATAĞINI DOLDURMUŞLAR

Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Jeoteknik Komisyonu Başkanı ve KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Hakan Öztürk, geçen yıl bölgede komisyon olarak inceleme yaptıklarını belirterek, “Komutanlık binası maalesef yeterince araştırılmadan sorulmadan heyelanlı bir saha içine yapılmış. Bölge daha önce bir dere yatağı iken dolgu ile üzeri kapatılmış. Bu hava fotoğraflarında açıkça görülüyor. O zaman ki yasalar bugünkü gibi değildi. KTÜ’ye bile sormamışlar. Şimdi orası için bir rapor hazırladık ve sunduk. Beton kazık sistemli bir istinat duvarı yapılması gerekiyor. Heyelanı tam anlamıyla durdurur mu bilemeyiz. Ama sayın Bakanımızın bu konuya önem vererek gereken müdahaleyi yapması çok önemli” dedi.

HEYELANLAR İNSAN KAYNAKLI

Öztürk, heyelanların genellikle insanların müdahalesi sonrası harekete geçtiğini belirterek, “Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki heyelanların yüzde 90’ı insan kaynaklıdır. Komutanlık binasının olduğu bölgede bir inşaat sahasının açılması oradaki heyelanı hemen tetikledi. Bu örnek bile bize ders olmalıdır. Eğer önlem alınmazsa ileri o binalar heyelana maruz kalabilirdi” diye konuştu.