Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Hain PKK terör örgütü, döktükleri kanda boğulacaklardır." dedi.

Bakan Eroğlu, açılış ve temel atma törenlerine katılmak için geldiği Trabzon'da, Vali Yücel Yavuz'u makamında ziyaret etti. Vali Yavuz, Eroğlu'na kentte yapımı devam eden yatırımlara ilişkin bilgi aktardı.

Valilik B Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenleyen Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Trabzon'daki yatırımlarını kamuoyu ile paylaştı.

Üniversite eğitimine Trabzon'daki Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde başladığını, ayrıca bir damadının da Trabzonlu olduğunu anımsatan Eroğlu, Trabzon ile 5 ayrı gönül bağı bulunduğunu söyledi.

Eroğlu, kendisini Trabzon'un bir hizmetkarı olarak gördüğünü belirterek, kendisi ile gurur duydukları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da toplantıya katılmasının planlandığını ancak hain PKK terör örgütünün Diyarbakır'da bir ilçe başkanının hayatına kast etmesi sonucu bu ile gittiğini aktardı.

İlçe başkanı başta olmak üzere bütün şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine de sabır dileyen Eroğlu, "İnşallah bu hain PKK terör örgütü döktükleri kanda boğulacaklardır. Onların da mutlaka kanı yerde kalmayacak, gereği yapılacaktır. Son terörist etkisiz hale gelinceye kadar hükümetimiz, devletimiz kararlıdır, bununla ilgili mücadele sürecektir." diye konuştu.

- Trabzon'a 270 milyon liralık yatırım

Trabzon'da 5 tesisin temelinin atılacağını, 7 tesisin ise açılışının yapılacağını dile getiren Eroğlu, açılışı gerçekleştirilecek ve temeli atılacak tesislerin maliyetinin 270 milyon lira olduğunu söyledi.

Eroğlu, 270 milyon liraya mal olacak tesisler arasında 91.5 kilometre isale hattı ile yılda 73 hektar metreküp içme suyu temin edecek projelerin de yer aldığını anımsatarak, 3 ilçe, 5 mahalle ve 140 dekar arazinin taşkınlardan korunacağını belirtti.

Trabzon'u yine heybesi dolu ziyaret ettiğini vurgulayan Eroğlu, 28'i DSİ, 6'sı Orman Genel Müdürlüğü, 2'si ise Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne ait olmak üzere 36 müjde ile geldiğini bildirdi.

Eroğlu, 36 müjdenin toplam maliyetinin 267 milyon lira olduğuna dikkati çekerek, daha önceki üç ziyaretinde verdiği müjdelerle proje sayısının 98'e, maliyetin ise 783 milyon liraya yükseldiğini açıkladı.

Önceki ziyaretleri sırasında verdiği 62 müjdeden 48'inin tamamlandığının altını çizen Eroğlu, 14'ünün ise devam ettiğini aktardı.

Bakan Eroğlu, Uzungöl'de yapılması planlanan teleferik projesini ilişkin projede sona gelindiğini ve çalışmaların yakın zamanda başlanacağını söyledi.

Bakanlığı tarafından Trabzon'da devam eden projelere ilişkin teknik bilgileri de paylaşan Eroğlu, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

- Yeşil Yol Projesinin son durumu

Veysel Eroğlu, bir gazetecinin Yeşil Yol Projesi çalışmalarındaki son durumu sorması üzerine, şöyle konuştu:

"Biliyorsunuz mavi yol var, sahil yolu. Şu anda gelen turistler daha ziyade yaylalara, güzel bir takım mesirelik alanlara çıkmak istiyor ama doğru dürüst yol yok. Dolayısıyla, Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi adı altında bir proje ortaya kondu, Kalkınma Bakanlığı yürütüyor. Bu genellikle tabiat turizmi odaklı olduğu için hem bizim bakanlık hem Ulaştırma hem Kültür ve Turizm Bakanlığı hep birlikte yürütüyoruz. Yeşil yol nedir? Yaylaları birleştiren, iptidai yolların genişliğini sınırlı, hatırladığım kadarıyla 7 metre tutarak bu yolla yaylaları birleştirerek ulaşılabilir hale getirme projesi. Yeşil Yol denilmesinin sebebi de şu, orada bakarsanız yüksek kotlar zaten ağaç yok çoğu yerde. Trabzon'da kesilen ağaç yok. Rize'de çok cüzi toplam 13 metreküp yani 100 ağaç kesilmiş. Biz yolun etrafını yeşil, adeta koridordan geçiyormuş gibi yapacağız. Yeşil yol denilmesinin nedeni o bölgeye uygun, yolun kenarına muhteşem on binlerce ağaç dikilecek. Şu anda o yol yeşil değil, gidin bakın, lütfen kontrol edin. Yüksek kotlar olduğu için orada ağaç da yok. dolayısıyla vatandaşlar niye karşı çıkıyor?"

- "Tahribat yok, hatta daha sıkı koruyacağız"

"Orada bazıları alışmış, 'gelirse denetim olur' vesaire diye... Zaten bazılarının da çok bağıran kişilerin de orada kaçak pansiyon, inşaat yaptıkları da ortaya çıktı." ifadesini kullanan Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Samsun'dan Artvin'e kadar olan bu alanda gerçekten çok büyük bir turizm potansiyele vesile olacak. Tahribat yok, hatta daha sıkı koruyacağız. Ben buna niye karşı çıkılıyor anlamakta zorlanıyorum doğrusu. Burası göreceksiniz mükemmel olacak. Sizden şunu rica ediyorum; Mevcut durumun fotoğrafını çekin ondan sonra biz bunu yeşillendirdikten sonra yolu düzenledikten sonra da çekin. Yol, öyle bölünmüş yol falan değil, mevcut yayla yollarını düzenleyerek güzel bir hale getiriyoruz. Gidiş geliş olacak, çok şeritli değil ve mevcut yolları kullanıyoruz büyük ölçüde. Meselenin özü bu yani yeşil yol, yeşil yol..."

Bakan Eroğlu, toplantıya katılan ilgililere, 'yol biter bitmez yüksek kotlar için uygun ağaçları dikin' talimatı vererek, şunları kaydetti:

"100 fidan kesilmiş 13 bin fidan dikilmiş yol kenarlarına. Biz neticede Orman ve Su İşleri Bakanlığıyız, dolayısıyla tahrip etmek değil, ormanlarımızı çoğaltmakla mükellefiz. Dünyada bir çok ülkede orman varlığı azalıyor bizde ise orman varlığı son 13 yılda, 1.5 milyon hektar yani 15 milyon dekar arttı. Hatta bu konuda biz BM'den özellikle ödül aldık. Bu bakımdan Dünya Ormancılık Zirvesi ilk defa Amerika dışında İstanbul'da yapıldı, 2013 yılında. 27 yıl sonra ilk defa Türkiye'de yapıldı, hep New York'ta yapılıyordu, BM'de. Geçen sene dünya çölleşme ile mücadele 12. Taraflar Konferansına 185 ülke katılımıyla Ankara'da yapıldı. Biz yılda 500 milyon ton toprak kaybolurken bunu 167 milyon tona indirdik. Bundan dolayı bütün ülkeler bizi dönem başkanı seçti. Bakanlığım, BM 12. Taraflar Konferansı'nın başkanı durumunda. Orta Asya'da, Balkanlar'da, Kafkasya'da, Afrika'da faaliyet yapıyoruz. Şu anda Afrika'da da Pan-Afrika diye bir birlik var ona destek veriyoruz ve onların da adı yeşil duvar. Senegal'den Cibuti'ye kadar bir yeşil duvar oluşturulması için oraya da destek veriyoruz. Arkadaşlara söyleyin oraya da gitsinler, bir baksınlar yeşil duvar diye ona da karşı çıkabilirler. Burada yeşil yol, Afrika'nın ortasında yeşil duvar."

Toplantıya Vali Yavuz’un yanı sıra Ak Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve diğer ilgililer katıldı.