61SAAT HABER SERVİSİ

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Trabzon'da düzenlenen "Kültür ve Turizm Bölge Çalıştayı'nde konuştu.

Mahir Ünal şu ifadelere yer verdi;
“Rusya ile yaşadığımız sorundan en çok etkilenen Antalya’da bu çalışmayı yaptık. Bu anlamda geniş ve bölgesel olması itibariyle bu bir ilk çalıştay. İnşallah ikincisini Ege bölgesinde yapacağız. 3.’sünü de Antep’i, Adana’yı, Kahramanmaraş’ı içine alan bir yönüyle Akdeniz, bir yönüyle Doğu Anadolu’yu kapsayan 3. Toplantı ile bunları tamamlayacağız. 
 Bu toplantıların bir önemi var. Bugün bize turizmde 36 milyar dolar gibi bir hacmi sunan üretim yeteneğimiz nedir diye baktığımızda gördüğümüz şey şu. Büyük oranda deniz, kum ve güneş. Bunun içerisine büyük bir kültür hazinesini üretim yeteneği açısından dönüştüremedik. O halde basit bir soru soruyoruz. Biz evet üretim yeteğimizde hangi değişiklikleri yaparsak 36 milyar dolardan 70 milyar dolara çıkabiliriz. Bunun çalışmasını yaptığımızda bizim bu açıdan son derece şanslıyız. Hem destinasyon, hem ürün çeşitliliği, hem de Pazar açısından son derece şanslı olduğumuzu görüyoruz.  
 
TÜRKİYE’NİN İMAJINI VE ALGISINA DÖNÜK KARA PROPAGANDA
 Burada dezavantajımız neler? Şuan da Türkiye’nin algısını ve imajına dönük yürütülen kara propaganda. Gezi olayları ile başlayan süreci çok iyi anlamak gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde Avrupa’ya çıkarma yaptık. Gördüğüm şey şu.. Birileri son derece bilinçli olarak Türkiye algısı ve imajı üzerine son 3 yıldan beri bir planlama yürütüyor. Bunu Sultan Ahmet Patlaması ve Uçak düşürmesi ile ilişkilendirmek doğru olmaz. İspanya’ya gittiğimizde sorduk “Sizin her gün plajlarınızda bomba atlıyor. Ama turist sayısı artıyor. Bunu nasıl başarıyorsunuz” dedi. Onlar ise bize, “ETA Her eylem yaptığında biz üniversitemiz, siyasetçilerimiz, medya organlarımız sivil toplum kurulularımız tek yürek olduk. Sonra ben içimden döndüm canım ülkeme baktım. Şimdi düşünebiliyor musunuz? Şuan da Rusya Suriye’de, fiili olarak çatışıyor. Esed denilen katil 400 bin kişiyi katletti. Dünya buna ses çıkaramıyor. Ama benim ülkemde sadece 2 ilçede teröre karşı yürüttüğü meşru mücadeleyi, dünyaya Türkiye içi savaşın eşiğinde diye yansıtıyor… 
BİRİLERİ BU ÜLKENİN ÜZERİNE OYUNLAR OYNUYOR
Birileri bu ülkenin üzerine oyun oynuyor demektir. Oyun terorisinde çok temel yaklaşım vardır. Derler ki çevrenizde ne olup bittiğini bilmiyorsanız, oyun sizin üzerine geliyor demektir. 8 bin km’den, 10 bin km’den gelenler bu bölgede yeni sınırlar çizmeye çalışanlar, bizi bir taraftan yeni kurulacak düzenden uzak tutmaya çalışırken bir taraftan can damarlarımıza saldırıyorlar. Bu can damardan biri turizm…  Bu turizmi’ne dönük saldırılardan bir tanesi de temel taşı da paralel… 
1 AY BU PAKETE ÇALIŞILDI
Bu yapı bulunduğu her ülkede Türkiye güvenlik açısından risklidir propagandası yapıyor. Türkiye içinde de medya organları, gazeteler aracılığı ile bin 300 tane otel iflas ediyor gibi kara propaganda yapıyor… Biz yaklaşık 1 ay bu pakete çalıştık. Karadeniz Bölgemizi yukardan aşağı, sağdan sola bütün görüşmeleri yaparak bugüne hazır hale geldik. Bugün birazdan sunumlar olacak!”