61SAAT HABER SERVİSİ

Kültür ve Turizm Bölge Çalıştayında ilk olarak açılış konuşmasını Trabzon Valisi A. Celil Öz yaptı. Öz, “Bölgesel olarak son yıllarda turizmde, alternatif turizme geçişle birlikte Karadeniz bölgemiz hem iç hem de dış turizmden önemli pay alan bölgelerden biri haline geldi. Gerek kalkınma planlarımız ve diğer bölgesel kalkınma planlarından önemli öncelikler projeler ve düzenlemeler yer almaktadır. Bu düzenlemelerin daha somuta yansıması için Kültür ve Turizm Bakanlığımız, bölgemize alternatif turizm alanında ki çalışmalara büyük önem vermektedir. Geçmişte bölgemizde toplantılar yapıldı. Farklı planlar hazırlandı. Bu defa 4 Bakanımızın bu çalışmasına daha destek vermesi ile birlikte bu güzel salonda bu toplantı gerçekleştirildi. Ortak hareket, ortak proje iş birliğinin somut temele atılması noktasında fikir birliği oluşturulması için bu platform oluşturuldu. Trabzon ili olarak biz, sayın bakanımızın öncülüğünde planları ortaya koyduk. Bütün bu çalışmalarda önceliğimiz bütün vatandaşlarımızla beraber bu alanlarda seferberlik ortaya koymak” dedi.

TERÖRÜN KÖKÜNÜ KAZIYACAĞIZ
Ardından konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Diyarbakır’ın Sur ilçesinde teröristlere karşı yürütülen operasyonlarda şehit düşen Bayburtlu Hemşehrimiz, Ünal Bıçakçı’ya Allah’tan rahmet diliyorum. Kimse endişelenmesin. Terörün kökünü kazıyacağız. Milletimizin başı sağolsun” dedi.
TURİZM 54 SEKTÖRÜ KENDİSİYLE BÜYÜTÜYOR
Ardından bölgenin ve Türkiye’nin turizm sektörü ile ilgili konuşan Ağbal, “Turizm sektörü ekonomimiz için son derece önemli sektör. Hem dış ticarit hem de ekonomi bakımından Türkiye ekonomisine önemli katkıları olan sektör. 2002 yılında Bakıldığında turizm rakamlarına son derece yavaş bir gelişme izlerken, daha sonra ki yıllarda hızlı bir ivme kazandı. Yine 2002 yılında 8, 5 milyar dolar turizm gelirleri 31.5 milyar dolara çıktı. Sürekli artan bir gelişme görüyoruz. 2002’de 600 bin olan yatak kapasitesi 1.1 milyona ulaştı. Kişi başına turizm gelirini arttırmamız lazım ki kişi sayısında yakaladığımız 6.’lığı turizm gelirlerinde de yaşayalım. Türkiye gelir bakımında yüzde 2.7 pay alıyor. Avrupa Turizm pastasında gelir olarak yüzde 6.7 pay alıyor. Turizm sadece kendisi değil kabaca 54 sektörü de turizm sektörü büyütüyor. Bu anlamda turizm sektöründe ki gelişmeler her bakımdan dalga dalga diğer sektöre yansıyor. Turizm sektöründe hali hazırda ki rekabet avantajımız düşük fiyata göre belirleniyor. Düşük ve orta gelirli turistlerin ziyaret ettiği bir ülkeyiz. Yıllar itibariyle bunu çok daha iyi arttırdığımızı yukarı doğru çektiğimizi söylemek mümkün değil. Daha fazla gelir bırakan, sağlık, kış turizmi, yat ve gol gibi yeni öne çıkan sektörlere ağırlık vermemiz gerekiyor.

2016 YILINDA TURİZM GELİRLERİNDE AZALMA BEKLİYORUZ
Kalkınma planlarımızda yıllık planlarımızda sağlık turizmine son yıllarda önem vermeye başladık. Bu anlamda önemli çalışmalar yürütülüyor. Programlar kapsamında 2018’e kadar sağlık turizmini oluşturan alt sektörlerde sayı ve nitelik bakımından önemli ivme yakalamayı düşünüyoruz. 2015 yılı turizm sektörü bakımından kolay yıl olmadı. İnşallah 2016 yılı daha iyi olur. 2015’de başta olan terör olayları ve global kriz bir çok sektörü olduğu gibi turizmi de etkiledi. ülkemizi ziyaret eden ziyaretçi sayısı da azaldı. 2016 yılı turizm için kolay bir yıl olmayacak. 2015 yılının özellikle ikinci yarısında ağırlaşan koşullar, belli ki devam eden jeopolitik riskler bir çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de bekliyoruz. 2016 yılında turizm gelirlerinde bir miktar azalma bekliyoruz.

KARADENİZ HAK ETTİĞİ TURİZM GELİRİNİ ELDE EDEMİYOR
Burada Karadeniz bölgesi olarak toplandık. Fırsatları riskleri değerlendireceğiz. Karadeniz Bölgesi büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen hak ettiği turizm gelirini ve ziyaretçi sayısını elde edemiyor. Artık Türkiye denilince akla sadece Antalya, Muğla gelmesin. Sadece deniz turizmi gelmesin. Bu topraklar bir çok medeniyete beşiklik etmiş topraklar. Bu topraklarda izleri var. Karadeniz bölgesi de böyle bir coğrafyaya sahip. İklimi özellikle körfez bölgesinde çok sayıda turist çekme potansiyeline sahip. Karadeniz turizmini Türk turizminde hak ettiği noktaya getiririz. Hükümet olarak Türkiye’nin dört bir yanına hizmet götürme anlayışında asla kopmadık. 2002 yılında devraldığımız bu bayrağı 2016’da devam ettiriyoruz”