Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, pek çok sanayi sitesinden “Bizi taşıyın” talebi geldiğini ve sanayicilerin zarar etmeyeceği bir model üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Gazete Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre Özlü, Üretim Reform Paketi kapsamında şehir merkezlerinde kalan sanayi sitelerini şehir dışına taşıyacaklarını söyledi. Sanayi sitelerinin dönüşümünü hukuki zemine oturtacaklarını ifade eden Özlü, “Belediyeler, il özel idareleri ve bakanlık, mülk sahipleriyle anlaşacak.

Onlara tertemiz, modern sanayi çarşıları kuracağız. Adamın bir dükkânı varken iki tane olacak. Pek çok ilde 1970’lerde yapılmış sanayi siteleri çok küçük, 50 metrekarelik yerler artık yetmiyor” dedi. Özlü, eski alanları da belediye ile değerlendireceklerini ifade ederken, “Şehrin durumuna göre imar imkânı vereceğiz. Oralara lüks konutlar yapılabilecek, AVM’ler yapılabilecek. Mülkiyet sahipleri bu işten zarar etmeden kâr edecekler” dedi.

3 İLDEN TALEP GELMİŞ

Özlü, sanayicinin de bu konuda istekli olduğunu ve 5-6 bölgeden “Bizi taşıyın” talebi geldiğini belirtirken, uygulamaya isteklilerden başlayacaklarını anlattı. Özlü, Türkiye’yi tarayarak talepleri topladıklarını belirtirken, “Hatay, Tunceli, Malatya istedi. Biz de taşınmak isteyene yüzde 3 faizle kredi vereceğiz. Taşınma, altyapı ve üstyapı maliyeti karşılanacak. Hesabımıza göre, bin kadar sanayi sitesi için 17 milyarlık bir maliyet oluşuyor. Mülk değerleri zaten kendisini çevirecek” diye konuştu.

Bakan Özlü'nün bu açıklamaları Trabzon'da da yankı buldu. Trabzon'da Sanayi Siteleri aynı Çimento Fabrikası gibi şehir içinde kalırken buralarda ki dükkanların kentsel dönüşümle yıkılıp yıkılamayacağı tartışılıyordu. Ancak kentsel dönüşümün maliyetinin yüksek olmasından dolayı bu bölgelerin Bakan Özlü'nün tarif ettiği sisteme uyup uymayacağı da ilerde netlik kazanacak. Trabzon'da özellikle şehir içinde kalan Sanayi Siteleri kötü bir görüntü oluştururken buraların sosyal alanlar olarak değerlendirilmesi durumunda şehrin hem görünümünde hem de ticaret hacminde büyük bir ivme kazandırılacağı kaydediliyor...