Bakan Soylu, beraberinde Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ile geldiği Van Ferit Melen Havaalanı'nda Vali İbrahim Taşyapan, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Arif Çetin, AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, kurum amirleri ve partililer tarafından karşılandı.

Soylu, beraberindekilerle Van kahvaltısı yaptıktan sonra esnaf ziyaretinde bulundu, vatandaşlarla sohbet etti.

Van Valiliği'ni ziyaret eden Soylu, burada yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta sonu Diyarbakır ve Mardin'de çeşitli temaslarda bulunduklarını, bu günde Van'ı ziyaret ettiklerini söyledi.

Van'da esnaf ziyareti sırasında insanların sevgi seline, sıcaklığına ve büyük samimiyetine tanıklık ettiklerini ve bundan büyük mutluluk duyduğunu anlatan Soylu, "Bu şunu gösteriyor; Vatandaşımız her şeyin farkında. Ülkemizin huzurlu, mutlu, ekonomik açıdan büyümesi ve yükselmesini sağlayabilecek bir anlayışın nasıl gelişebileceğinin farkında. Yine 15 Temmuz'un oluşturduğu bu büyük atmosferin devam etmesinin ve bunun bu ülkenin hedeflerine ulaşmasının en önemli yolu olduğunun farkında. Bu yaklaşık bir saattir yaptığımız ziyaretin bize bıraktığı intiba budur. Yapacağımız çok şey var. Getirilecek çok hizmet var. Üzerine düşmemiz gereken çok mesele var. Bunu hep birlikte gerçekleştireceğiz. Biz millet olma halimizi devam ettiren bir anlayış söz konusu." değerlendirmesini yaptı.

- "Sürekli bölgede olacağız"

Ulaşım ve iletişim çağını yaşadıklarını ve 14 yıllık AK Parti hükümetleri döneminde Başbakan Binali Yıldırım'ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde gerçekleştirilen ve hala devam eden ulaşım ve iletişim yatırımlarının "uzak" kavramını lisandan çıkardığını vurgulayan Soylu, şöyle konuştu:

"Bu itibarla göç ve terör gibi sorunların doğrudan hedefi haline gelen Doğu ve Güneydoğu illerimizle daha yakından ilgilenmek, yaşanan sorunlarla ilgili tedbir almak, yaşam kalitesini arttırmak, Türkiye'nin her noktasındaki gelişmişlik farkını gidermek, vatandaşlarımızla hemhal olmak artık daha kolay daha gerekli bir hal almıştır. Önümüzdeki günlerde belli program dahilinde saha çalışmalarımızı devam ettireceğimizi belirtmek istiyorum. Bundan bir süre önce Hatay hattından Ağrı, Iğdır hattına kadar, bu kış süresi içinde sürekli illerimizde olacağımızı, bazen üniversitelerde, bazen sivil toplum kuruluşlarıyla bazen aşiretlerimizle, kanaat önderleri, öğrenciler ve vatandaşlarımızla evlerinde sohbet edeceğimizi, bunun hükümetimizin bir kararı olduğunu, Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın bir talimatı olduğunu daha önce ifade etmiştim. Bu sayede hem bölgede yaşanan gelişmeleri doğrudan takip edebilmek, yerel saiklerle, yerel bürokrasiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, vatandaşlarımızla doğrudan temas ederek beklentileri, sorunları çözüm önerilerini birinci elden almaya gayret edeceğiz."

- "Demokrasi sadece bir seçim yöntemi değildir"

"Demokrasi sadece bir seçim yöntemi değildir. Yönetime vatandaşı, sivil toplumu kattığınız ölçüde demokrasi güçlenir." diyen Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Demokrasinin güçlendiği yerde hukuk, adalet, ekonomi, zenginlik ve refah güçlenir. Uzun zamandır ülkemizde ve Ortadoğu coğrafyasında etkinliğini arttırmaya çalışan terörün esas hedefi aslında tam da budur. Demokrasiyi etkisizleştirmek, hukuku, siyaseti baskılamak böylece kendisini tek egemen güç olarak dayatmak. Terörün karakteristik özelliği de tam da budur. Terör sadece can kaybı getirmez. Terör fakirlik, geri kalmışlık, adaletsizlik, hakların gaspını getirir. Bu itibarla 65. Hükümet olarak FETÖ, PKK, YPG, KCK gibi bütün terör örgütlerine karşı başlattığımız topyekün mücadele hareketinin bir ayağı güvenlik güçlerimizin kahramanca verdiği mücadeledir. Dışarıda soğuktan adım atmakta zorlanıyoruz ama bugün eski 25 derecede vatanımızın evlatları, huzurumuz, güvenliğimiz, esenliğimiz, rahat adım atabilmemiz için nöbet başındalar, terörle mücadeledeler, sınırlarımızı koruyorlar, bulundukları bölgenin güvenliğini sağlıyorlar.

Bir diğer ayak da ekonomik kalkınma hamlemizdir. Geçtiğimiz eylül ayında Başbakanımızın Diyarbakır'da açıkladığı yatırım teşvik paketi bu sürecin ilk meşalesidir. Şu anda yürüttüğümüz saha çalışması sadece bir terörle mücadele ya da buna ait bir güvenlik çalışması değildir. Bununla birlikte bir bölgesel ekonomik kalkınma hamlesi ve bunun bir kampanyaya dönüştürülmesi hareketidir. Hükümetimizin bu hamlesi özellikle sonuç alacak insanlarımızı rahatlatacak ve bu kalkınma hamlesiyle işsizliğe ekonomik birçok meseleye çözüm üretecek bir harekettir."

- "Terörün tasfiyesi işsizliğin çözümüdür"

Bu ülkenin mutluluğu hak ettiğini vurgulayan İçişleri Bakanı Soylu, "Terörün tasfiyesi işsizliğin çözümüdür. Gençlerimize şiddeti, silahı, dağa çıkmayı, kardeş katlini önerenlere karşı bizim önerimiz iş, aş, eğitim, huzurla yaşanan, altyapısı tamamlanmış, modern dünyanın tüm imkanlarına sahip güvenli kentler olacaktır. Doğu ve Güneydoğumuzun sorun alanı olarak tarif edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Doğu ve Güneydoğu'yu bir sorun alanı olarak tarif edenler aslında terör akıllarına bir zemin hazırlamaktadırlar. Bu ülke mutluluğu hak eden bir ülkedir. Hükümetimiz bu noktada ülkemizin her noktasında eksikliği giderme kararlılığındadır." ifadelerini kullandı.

- "Van bizim en önemli illerimizden biri"

Van'ın ekonomik kalkınma anlamında öteden beri AK Parti hükümetlerinin en çok önemsediği illerden biri olduğuna dikkati çeken Bakan Soylu, kente yapılan yatırımlarla ilgili şunları söyledi:

"2011 depremlerinden sonra adeta yeni bir Van inşa edilmiştir. TOKİ tarafından inşa edilen 17 bin 489 konutun yanı sına evini yapana yardım kapsamında 16 bin 667 konut ve iş yerinin yapımı sağlanmıştır. SODES'ler dahil olmak üzere birçok projeler, spor salonları yapılmıştır. Gevaş'ta Van'a çok yakışan Abalı Kayak Tesisi projesi tamamlanmıştır. Uluslararası kış olimpiyatları şampiyonalarının yapılacağı ortam hazır hale gelmiştir. Bölgenin cazibe merkezi olması yolunda önemli gördüğüm Tuşba Fuar ve Kongre Merkezi, 20 milyon liraya yakın bir yatırımla tamamlanmıştır. Büyük bir kültür hamlesi olarak 21 milyon 839 bin lira yatırım tutarına sahip Urartu Müzesi bir gurur abidesi olarak Vanımızla buluşmuştur. 6 bin 900 kişilik istihdam sağlaması beklenen tekstil kent projesi hizmete girmiştir. Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen Cazibe Merkezleri Programı kapsamında kente önemli katkı sağlayacak.

Bunu anlatmaktaki muradım, açıkça görülüyor ki Van ile ilgili ciddi ve önemli bir yatırım ve kalkınma hamlesi içindeyiz. Ne terör, ne deprem ne de başka bir gelişme bu çizgimizde herhangi bir aksamaya neden olmamıştır. Bu yaklaşımı özellikle PKK terörünün uzun süredir hedefinde olan ve şimdide DEAŞ, KCK ve bunlarla ilintili FETÖ/PDY yapılanmasının hedefinde olan göçten etkilenen şehirlerimizin tamamında sürdürülmektedir. Gençlerimizin geleceği bu ülkenin kardeşliğinin geleceği yatırımdadır, ekonomi ve kalkınmadadır. Buradaki terörü, PKK'yı onun işbirlikçilerini askerimizin polisimizin gösterdiği fedakarlıklarla, yatırımlarımız ve gençlerimize sağladığımız iş imkanları ve insanlarımızın refahını arttırarak bitireceğiz. Ama öyle ama böyle. Bu işi kökünden ve kısa zamanda temizleyeceğiz."

- "Devletin imkanlarını teröristlere verenlerden kurtuluyoruz"

Süleyman Soylu, belediyelere yapılan görevlendirmelerle teröre destek verenlerden ülkenin kurtarıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Artık belediyenin devlet kaynaklarını dağdaki teröristin hizmetine veren maşalardan, belediyeden teröriste maaş veren, belediyenin iş imkanlarını askerimizin, polisimizin, vatandaşımızın huzuruna karşı hendek kazmak için kullanan içimize sızmış hain mihraklardan birer birer kurtuluyoruz. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kamu bürokrasinin her noktasına sızmış olan FETÖ/PDY belasından kurtuldukça, bunların unsurlarını temizledikçe terörle mücadelemiz daha da güçlenmektedir. Dolayısıyla bu şer odaklarının akıbeti yakındır ve akıbet onlar için hayır değil şerdir.

Van'da, kardeşliğin tüm duygularını hissettiren vatandaşlara teşekkür ediyorum. Özellikle belediyelerde, gerek yargısal süreç gerekçe idari işlemler çerçevesinde terör üzerinden alınan kararlar var. Belediyelerde, İçişleri Bakanlığımız tarafından görevlendirilen yetkililer belediye başkan vekilleri olarak görevlerini devam ettirmektedirler. Van halkına teşekkürüm buradan. Bunu sağduyuyla karşılayan, artık hizmet bekleyen Van halkının ortaya koyduğu sağduyuya minnettar olduğumuzu, bunun ancak çok yüksek bir hizmet göstererek karşılanacağını ifade etmek istiyorum."