61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 4.’sü düzenlenen Kitap Fuarının açılışı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla hamizade İhsanbey Kültür Merkezinde yapıldı.  90 yayın evi 90 yazarın katıldığı ve yaklaşık 1 hafta sürecek fuarın açılışına Bakan Soylu’nun yanı sıra Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile kurum amirleri ile Trabzonspor eski Teknik Direktörü Şota Arveladze ise yazar olarak katıldı. 

TRABZON DÖRT DÖRTLÜK… 
Programda ilk olarak Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu konuştu. Gümrükçüoğlu, “Teknolojinin bilgisayarların, ötesinde,  kütüphanen ve kitap konusunun hakiki öğretisi var. Ondan uzak kalmamalarını gençliğimizden  istirham ediyorum. Ülkemizin vatanımızın birliği ve beraberliği dirliği için gecesini gündüzüne katan güvenlik için her türlü, imkanı yerine getirip eğitim kültür sanata uygun ortamı,  bütün vatan sathında sağlayan Sayın Bakanımız, kitaba okumaya kıymet vermiş münasebetiyle teşrifiyle ispat etmiştir. Onun sağladığı ortamda kitapla haşir neşir olmayı genç kuşaklarımıza tavsiye ediyoruz”” dedi.
Trabzon Valisi Yavuz ise, “Trabzon bütün dünyanın kabullendiği muazzam şehir. Burada her türlü sanatsal etkinlik oluyor. Dün başlayan kanuni günleri.. Bugün de o etkinlikler devam ediyor. Büyükşehir’imizin yaptığı bu güzel etkinlik. Trabzon her şeyiyle her anını dört dörtlük yaşayan kamu kurum ve kuruluşlarının özel sektör bire bir dahil oluyor. Trabzon etkinlikler şehri” dedi. 

SOYLU: KENDİ HASSASİYETİNİ KAYBETMEYEN ŞEHİR
Bakan Soylu ise, “Biraz önce Kanuni Sultan Süleyman’ın validesi Gülbahar Hatun adıyla buluşan camide Kanuni Sultan Süleyman ile ilgili mevlit programındaydık. Cuma namazı kıldık. Kanuni’nin 522. Doğum yılı münasebetiyle her yıl bunu gerçekleştiren, sağlayan şehrin evlatlarıyız. Bugün burada 90 yayın evi ve 90 yazarın katılımıyla gerçekleşen ve +1 haftayı aşkın süre Trabzon’da hemşerilerimizle beraber buluşacak çok önemli bir kitap fuarının açılış törenindeyiz. Ayın 2’sinde Uluslararası Tiyatro Günleri başlıyor. Trabzon her haliyle sanatın, kültürün eğitimin, şimdi bir şeyi daha keşfetmenin ve onunla yoğrulmanın heyecanı içerisinde turizmin beşiği oldu. Bu konuda kendi hassasiyetlerini kaybetmeyen bir şehir. Ortaya koyduğu bu istikrar, bu şehrin kodlarının ne kadar kuvvetli olduğunun ne kadar asil olduğunun en önemli göstergesidir” dedi. 

SOYLU: ETRAFIMIZDA Kİ COĞRAFYAYI TERÖR ÜZERİNDEN… 
Bakan Soylu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Eğer bugün hayatımızın olağan akışında bir takım eksiklikleri görüyorsak bunda okumamanın kitaplarla haşir neşir olmamanın marifeti söz konusudur. Kitap insanın gıdasıdır. 
Türkiye  ve etrafımızda ki coğrafyada terör üzerinden istikrarsızlaştırmaya çalışanlar bunlarla mücadeleyi elbet gerçekleştireceğiz. Gerçekleştiriyoruz da.. Ama bunlarla kalıcı mücadele eğitimdir, kitaptır, okumaktır, tarihine, geleceğine, törene ve medeniyetine sahip çıkmaktır. Çocukken evlatlarımıza verebileceğimiz bir çok katkı var. Ama en önemli katkılardan bir tanesi de onu okumaya teşvik etmektir. Ona okuma saati ayarlamayı teşvik etmektir. O okumanın onun insanlıkla ve insanlık değerleri ile daha çok bütünleştireceğini, kardeşlikle, dostlukla hissetmeyle ve insanın ne olduğunu anlamayla birleştirebileceğini ona anlatmak ona tembih etmektir. Ailelerin de sorumlulukları var. Gençlerin de sorumlulukları var. Ama kitap okumayı sevdirmek bir devletin ve o devleti oluşturan ailelerin en önemli görevlerinden bir tanesidir. İşte bu kitap fuarı Trabzon için ayrı bir zenginliktir” dedi. 

ŞOTA: TRABZON’A 3 DEFA GELİYORUM… İLK GELİŞİM… 
Açılışta Şota Arveladze’de bir konuşma yaptı. Şota, “Ben 3. Defa geliyorum. İlk defa futbolcu olarak geldim. Sonra teknik direktör olarak geldim. Bugün de kitap yazarı olarak. 3. Defa geldim. Biraz değişik duygular var. Kitap ne kadar önemli olduğunu anlattılar. Belki dünya değişti, artık teknolojiye geçildi. Ama bildiğim kadar kitap en doğruyu söyleyen, hayatı doğru anlatan özel bir nokta. Herkesin evinde olması gereken değer... Onun için bırakmayın. Biz de içinde ne yaşadığını, nasıl yaşadığını bu millete sizi ne kadar sevdiğimizi anlatmaya çalıştık. İnşallah 4. Kez buraya gelme sebebi de bu kitabın 10 bin 20,, 30, 40 bin satma sebebi olur. Bütün Türk yazarları da Gürcü’ye çevrildi. Türkiye’de ünlü olan yazarların her dönem Gürcüce çıkıyor. İnşallah bundan sonra daha fazla Gürcü kitap da daha çok çeviri olur. Gürcü kültürü de, Türk kültürüne yakındır…” dedi.