Terör mağduru bir kadının, "Bizim sıkıntılarımızı siz halledersiniz." sözleri üzerine Soylu, kadına sarılarak, yardımcı olacaklarını belirtti.

Bir başka vatandaşın, Hasanpaşa Hanı'nda şiir okuması üzerine Bakan Soylu da vatandaşa, "Sağ olasın gönlümüzü açtın." diyerek teşekkür etti.

Terörle mücadele

İçişleri Bakanı Soylu, "En önemli meselelerimizden bir tanesi de açık söylemek lazım. Elbette terör ile mücadelemizi sürdüreceğiz, terörü tasfiye edeceğiz. Bilinmesi lazım ki Diyarbakır'da, Mardin'de, Türkiye'nin her noktasında vatandaşlarımızla inşallah işsizlikle aynı mücadeleyi gerçekleştireceğiz. Terörün tasfiyesi işsizliğin tasfiyesi anlamına gelecektir. İkisinin birbiri ile olan ilişkisi doğru bir ilişkidir. Birisi çözüldüğü zaman ötekisi çözülecek bir ilişkidir. İnşallah bu konuda bizim burada beraber olduğumuz arkadaşlarımız, milletvekillerimiz, genel başkan yardımcılarımız, valilerimiz, büyükşehir belediye başkanımız, esnafımız biz istiyoruz ki buralar cıvıl cıvıl olsun, her zaman insanlar alışveriş yapsın." diye konuştu.

Bakan Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Onlar bizim evlatlarımız. Bugün kış şartlarında çok büyük bir mücadeleyi ortaya koyuyorlar. Şu yüreklerindeki inanç bir taraftan birliğimizin sembolü ve bizim millet timsalimiz olan bayrağımızın dalgalanmasını, ona helal gelmesin istiyorlar. Şuanda eksi 25-30 insanın ayakta durmakta zorlandığı yerde büyük bir mücadeleyi ortaya koymaya çalışıyorlar. Allah onlardan razı olsun. Büyük bir mücadele veriyorlar, bu mücadele çerçevesinde şunu altını çizerek belirtmek gerekir ki özellikle karar verildiği ve bu mücadelenin hangi dozda yürüyeceğini yönelik karar verildiği andan itibaren gözlerini budaktan sakındırmadan bu kararın gereğini yerine getirmek için bir taraftan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin mensupları bir taraftan jandarmamız bir taraftan korucularımız bir taraftan polisimiz, tüm emniyet güçlerimiz ve tüm kamu görevlilerimiz bu meseleyi sürdürüyorlar."

15 Temmuz'un Türkiye'nin temel miladı ve milletin birbirine olan muhabbetinin yeniden bir başlangıcı olduğuna işaret eden Bakan Soylu, "Dünyayı anlamamızın, demokrasiyi hissetmemizin, kalkınmaya ne kadar ihtiyacımız olduğunun ve birbirimize sırtımızı verdiğimiz andan itibaren bunu ne olursa olsun bu 15 Temmuz bu milletin bir özgüven tazelemesidir, bir özgüven miladıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Soylu, konuşmasına şöyle devam etti:

"15 Temmuz sadece bir başlangıç değildir. Bir sürecin kendisini ayağa kaldırdığı noktadır. 21. asrının başından itibaren Türkiye bu özgüven, demokrasi ve değişim çizgisini yürütmemiş olsaydı, biz 15 Temmuz'da belki bir konuşmamda söyledim, diğer darbelerde olduğu gibi resmi geçit geçer gibi bakardık. Ama bu millet öyle bir noktaya geldi ki ve kendine ait kazandığını kaybetmemek için öyle bir çaba sarfediyor ki; bunu çok önemsediğimizi ifade etmek istiyorum. 15 Temmuz böyle bir tarihin adıdır. Biz sıcaklığından bugünü hissedemiyoruz, ama 15 Temmuz 50 yıl sonrasının 100 sonrasının bir miladı, bir başlangıç tarihi olarak bu etrafımızdaki coğrafyanın değişmesini talep edenlere yönelik bir milletin 'biz de varız ve biz bu coğrafyada ve dünyaya söyleyecek sözümüz var' dediği tarihin önemli noktası olarak nitelendirilecektir."