Prof. Dr. Fazıl Çelik, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, 25 Aralık 2011'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazdığını söyledi. Prof. Dr. Çelik, "Mektupta, özel bir firmaya yaptırılıp Trabzon'da takdim edilen 7 milyar liralık Trabzon- Erzincan Demiryolu Projesi'nin son derecede yanlış olduğunu, ülke kaynaklarının heba edildiğini ve yapılabilirliliğinin bulunmadığını belirtmiştim. Bu mektubumdan sonra Sayın Başbakan'a iki mektup daha göndererek alternatif projelerimi açıklamıştım" dedi. Prof. Dr. Çelik, mektuplarına 1.5 aylık aranın ardından yanıt aldığını vurguladı. Prof. Dr. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yanıt mektubunda, özel firmaya yaptırılan çalışmalar özetlendikten sonra, 'Tüm çalışmalarda yük ve yolcu taşımasına yönelik karma trafiğe göre fizibilite etütleri yapılmış ve bunun sonucunda da Erzincan- Gümüşhane- Trabzon ve Erzincan- Gümüşhane- Tirebolu hatları fizıbl çıkmamıştır. Ayrıca gerek 1983 yılında, gerekse 1997 yılında İTÜ tarafından yapılan fizibilite etüdü çalışmaları sonucunda da bu hatlar fizıbl çıkmamıştır' ifadesi kullanılmıştır. Görüldüğü gibi son olarak özel bir firmaya yaptırılıp Trabzon'da takdim edilen proje, malumu ilandan başka bir şey olmamış, çalışılan güzergahın üçüncü kez yapılabilir olmadığı tescil edilmiştir. Aklın yolu birdir. O da bilimden geçer. Bilimin gücüne inanıyorum. Sağduyu kazanmıştır."

ALTERNATİF GÜZERGAHLAR

Prof. Dr. Fazıl Çelik, şimdiye kadar hiç gündeme gelmemiş olan ve Ktü'nün son 4 yıldan beri üzerinde çalıştığı alternatif güzergahlar üzerinde durmak gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Çelik, "Bu güzergahların fizibilite etütlerinin tamamlanması gerekiyor. Ktü'nün çalıştığı çok sayıdaki alternatif güzergah arasında ikisi öne çıkmaktadır. Bunların ikisi de Erzincan'ın doğusundaki Erbaş İstasyonundan başlayıp geniş Bayburt ovalarından geçerek, Trabzon'un Arsin ve Of ilçelerine çıkmaktadır. Her birinin maliyeti en çok 1.5 milyar dolardır. Arsin'den ya da Of'tan ilgili limanlara bağlantılar sağlanabilir" diye konuştu.