Denizlerdeki avcılık faaliyetlerinin izlenmesi ve av faaliyetleri verilerinin kayıt altına alınması amacıyla başlatılan Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi (BAGİS) kapsamında 28 kıyı ilinde bin 350 balıkçı gemisine BAGİS cihazı takılacak.

18 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi Tebliği ile takılması zorunlu hale getirilen BAGİS cihazlarının bir program dâhilinde balıkçı gemilerine montajına başlanıldı.

Balıkçı gemilerinin denizlerdeki avcılık faaliyetlerinin izlenmesi ve av faaliyetlerine ilişkin verilerin kayıt altına alınması amacıyla başlatılan uygulama konusunda bir açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bakanlıkça belirlenen zamanda ve istenen yerde bulundurulmayan balıkçı gemileri için yapılacak masrafın balıkçı gemisi yetkilisine ait olacağı uyarısında bulundu.

Bakanlıkça belirlenen zamanda ve istenen yerde gemilerini hazır bulundurup cihazları takmaları konusunda gemi yetkililerini uyaran Çelik, “Bakanlık olarak, balıkçı gemilerinin denizlerdeki avcılık faaliyetlerinin izlenmesi ve av faaliyetlerine ilişkin verilerin kayıt altına alınması amacıyla Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemini (BAGİS) hayata geçiriyoruz. Bu sistemle, balıkçı gemilerinin konumu, hızı, av faaliyetleri ve avladığı ürünlere ilişkin bilgiler sürekli takip edilecek. Böylelikle hem denetimlerde etkinlik artırılacak hem de avlanılan ürünlere ait verilerin daha hızlı kayıt altına alınması sağlanacak.”

Bakanlıkça belirlenen zamanda ve istenen yerde bulundurulan balıkçı gemileri için BAGİS cihazlarının temini ve takılmasına ilişkin masrafların Bakanlık tarafından karşılanacağını belirten Çelik, buna uyulmaması durumunda yapılacak masrafların balıkçı gemisi yetkilisine ait olacağını ifade etti.

Çelik, açıklamasının devamında şöyle dedi: “18 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi Tebliği ile takılması zorunlu hale getirilen BAGİS cihazlarının bir program dâhilinde balıkçı gemilerine montajına başlanıldı. Deneme montajları ilk olarak Trabzon’da gerçekleştirilen BAGİS cihazları, 10 Haziran 2016 tarihinden itibaren Yalova’da balıkçı gemilerine takılmaya başlandı. Cihazların montajları 28 kıyı ilinde devam ediyor. Bu kapsamda 12 metre ve üzerinde boya sahip 1.350 balıkçı gemisine BAGİS cihazı takılacak. BAGİS cihazının takılması, çalışır durumda bulundurulması, av bilgilerinin elektronik seyir defterine girilmesi, BAGİS tebliği kapsamında zorunlu tutuluyor. Bu bakımdan balıkçılarımızın, Bakanlıkça belirlenen yerde ve zamanda gemilerini hazır bulundurmaları, cihazlarını taktırmaları ve çalıştırılmasında gerekli hassasiyeti göstermeleri önem arz ediyor.”