Su ürünlerinde 15 Nisan'da av yasağının başlamasının ardından ekmek teknelerini kıyıya çeken balıkçıların yeni sezon hazırlığı, 1 Eylül'e sayılı günler kala büyük ölçüde tamamlandı.

Trabzon'un Faroz, Akçaabat, Beşikdüzü ve Sürmene limanlarındaki balıkçılar, özellikle bol palamut avlamayı umdukları yeni sezon için gün saymaya başladı.

Trabzonlu balıkçı Oğuz Bakırhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni av sezonu öncesi ağlarını onardıklarını söyledi.

Memur emeklisi olduğunu, dededen kalma balıkçılığı devam ettirdiğini anlatan Bakırhan, "1 Eylül bizim için palamut mevsimi demektir. Palamut ağını hazırlıyoruz. Tabii palamut ağları da palamudun çeşidine göre değişir, küçük palamut ağı, büyük palamut ağı şeklindedir. Onları onardık, yeni sezonun açılmasını bekliyoruz." dedi.

Bakırhan, çocukluğundan beri balıkçılıkla uğraştığını ifade ederek, "Yeni sezonda palamuda güveniyoruz. Yüzümüzü güldürür diye umutluyuz. Şu anda görünen, palamudun çok iyi olduğu." diye konuştu.

Gırgır balıkçı teknesi sahibi Mehmet Genç ise 19 yıldır balıkçılık yaparak hayatını idame ettirmeye çalıştığını belirtti.

Genç, balık avı yasağının sona ereceği 1 Eylül yaklaşırken hazırlıkları hızlandırdıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Sezon bittiği zaman 4 aylık süremiz teknenin bakımı, boyası, ondan sonra ağların tamiriyle geçer, yeni sezona hazırlıklarımızı tamamlarız. Eylül 1'de sezon açıldığı zamanda Allah ne verirse gece gündüz çalışıyoruz. Karadeniz'in tümünü gezeriz, hatta hamsi tutmak için Marmara Denizi'ne bile gideriz. Yaşamak için bir yerde mücadele etmek lazım. Kimisi karada mücadele eder, kimisi denizde mücadele eder. Ben de denizde mücadele edenlerdenim."

- "Kurban Bayramı'nda denizde olacağız"

Bu sene palamudun çok olacağının söylendiğine işaret eden Genç, "Denizde de bol olduğu görülüyor ama hayırlısı artık. İnşallah sezon iyi olacak, umutluyum. Palamut dışında istavrit, nadir de olsa lüfer ve çinekop da tutarız ama temel balığımız hamsidir. Hamsi bambaşka bir şeydir." ifadesini kullandı.

Genç, 1 Eylül'de sezon açıldıktan yaklaşık 10 gün sonra Kurban Bayramı olduğunu anımsatarak, "Allah bilir biz Karadeniz'in neresinde olacağız. Evimizden uzak, çoluk çocuktan uzak, denizde olacağız." dedi.

Mehmet Genç, Kurban Bayramı'nın balık satışını etkilemeyeceğini, balığın tadı ve müşterisinin başka olduğunu söyledi.