Trabzon İl Hal Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu ve İşadamı Ali Haydar Baş’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, öğrencilere başarılı olmanın yöntemleri ve hedeflerine ulaşmanın yolları anlatıldı. 
Konferansta ilk olarak konuşan işadamı Ali Haydar Baş, başarının temel taşının güven ve çok çalışmak olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı. 

5 farklı şirketin başında yöneticilik yaptığını ifade eden Ali Haydar Baş, Trabzon ticaretinde 200 tane personela sahip, eli kalem tutan eleman şu anlamda elinde bir keser, metre cetvel kürek olmayan düşen yazan planlayan p0orglamyan teknik ve teknisyen arkadaşlardan oluşar bir ekip ile Trabzon ticaretine yön vermeye çalışıyoruz.

Sizlere hayatta başarılı olmanın yöntemlerini aktaracağım, mühendisliğimin yanında bir de ticaret adamlığı formatında birisiyim parayı ticaretten kazanıyoruz ama mühendis olmak üniversiteli olmak bir kimliktir.  Hayata atıldığınız zaman ne olursa olsun okul hayatındaki birikimleriniz sizin en önemli etiketinizdir.  Diplomalı bakkallar, diplomalı pazarcılar vardı bir ara. Hatırlayın. Onlar hayatlarına o pazarlarda tecrübe kattılar. Orada her çeşit insanı tanıdılar. Bu yüzden kesinlikle diploma sahibi olacaksın, mutlaka bir üniversite okuyacaksın. Bizim en çok verim aldığımız çalışanlarımız diplomalı arkadaşlarımızdır. Bir mühendis sadece kağıt üzerindeki statik hesabı değil, dünyada gelişen bir çok olayı çözebilecek düşüncededir. Çünkü mühendisin bakmış olduğu farklı bir bakış açısı vardır. Onun işi problemleri çözmektir.  Benim ekibimde de böyle kabiliyetli insanlar var, çalışkan olmalarının yanında işlerini severek yapmaları da başarılını arttırmada da önemli bir faktördür. 
Siz siz olun bu toplumda yaptığınız işi en iyi şekilde yapın. Ama 3 ama 5 ama 10 sene sonra mutlaka başarılı olacaksınızdır. 

HEDEFLERİNİZ OLMALI VE BUNLARI SÜREKLİ OLARAK SORGULAMALISINIZ
Başarılı olmak için öncelikle  Hedef sahibi olacaksınız. Bu gençlik yaşlarınızda hedef sahibi olacaksınız. Biz ne olacağız. Şu anda hedefleriniz sınavlardan iyi not almak, başarılı olmak, iyi bir tercih yapmak, ama mutlaka bir hedefiniz olacak. Bu hedefleri yazıp not alacaksınız, bu hedeflerinizi haftada bir yenileyebilirsiniz. Hedefinizi 1 haftalık olarak düşünüp geçen hafta ne yaptığınızı sorgulayın, kaçını yaptınız önümüzdeki haftaki hedefleriniz neler  ve geçen hafta hangi hedefleriniz bu haftaya sarktı. 

Sarkan hedefler sizin yenemediğiniz sorunlardır.  Hayat zaten bu sorunları yenme sanatıdır. 

Hayatta basit sorunlar ve zor sorunlar vardır. Sınavlarda da vardır zor olan sorular vardır ama zor olan sorulara takılmadan önce öğretmenlerimizin dediği gibi  kolay olanları bir bir yapmanız gerekmektedir. 
Nasıl ki büyük bir kartopu kitlesini sabit dururken itemezseniz büyük bir sorunda öyledir. Sorunların basitlerinden itibaren çözmeye başlayacaksınız, o basit sorunlar o zor sorunları çözmekte size enerji sağlayacaktır. Böylece büyük sorunu çözmek için küçük sorunların çözümlerinde aldığınız moral ve şevk sizlere güç verecektir 

SOSYAL ÇEVRE EDİNİN OKURKEN ÇALIŞIN
Sosyal çevrelerle sürekli olarak ilişkili olmanız lazım, eğitim görürken etrafınızdaki ticari işletmelerde çalışarak tecrübe kazanıp piyasa tecrübesi edinirseniz kesinlikle piyasada iş bulursunuz. Bizlerin yanına insanlar CV getirdiklerinde baktığımız en önemli iki kriter birincisi tecrübe sahibi olduğu yer ikincisi referanstır. İlk sorduğumuz soru dürüst müdür, güvenilir midir. 

Bu referanslar tabi ki STK’larda vakıflarda dernekler verilir. Malum ülkemizde bir çok olaylar yaşanıyor. Bizleri Ankara’dan İstanbul’dan arıyorlar kişileri soruyorlar,  gençliği nasıldı, üniversite yıllarında hiç gelmezdi, ne kütüphanede görürdük onu ne sempozyumda görürdük onu bir yerde görmezdik onu. Bu adamın referansı yok. Bu adam sosyal bir adam değil.: Bu adamın zaten okulu bitirdikten sonra sağlayacağı bir katkıda yok. Bunun içinde kötü referans oluyor’ şeklinde konuştu. 

YASALARIN YANINDA DOĞRULUK VE VİCDAN
Yapılan işlerin yasalar çerçevesinde olmasının yanında vicdana sığmasının da çok önemli olduğunu ifade eden İşadamı Ali Haydar Baş, ‘Arkadaşlar iş sahibi olduğunuz zaman yasaların çerçevesinde, yasaların sizlere verdiği haklar çerçevesinde yapmış olmanız ille de bu işi doğru yaptığınız anlamına gelmiyor.  Şöyle düşünün. Bir şehirde bir bölge var, bu bölgede 5 katlı imarlar veriliyor. Aradan uyanık sosyal çevresi yüksek belediye başkanları ile mevkileri ile nüfusunu kullanabilip burada yasal olanakları kullanıp imarı 7 kata çıkaran arkadaşlar var. Bunlar piyasada uyanık ve işi bilen arkadaşlar olarak tanınıyor. Ama bunlar uyanık değil bu ülkenin geleceğini çalan insanlardır. 
Biz kesinlikle bu insanlardan olmayacağız, biz kesinlikle yasaların verdiği şartları kullanıp, nüfuz kullanarak kesinlikle ülkemizin malını kimseye yedirmeyeceğiz, fırsatçılık yapıp milletin hakkına gasp etmeyeceğiz.  Bir kamunun idarecisi olabilirsiniz, ama kumunun mallarını nüfuz sahibi insanlara peşkeş çektirmeyeceksiniz. Vicdan yasası, hak yasası mücadele ediyor mu burası da önemli. 

Hedef koyduk, lise ve üniversite hayatı boyunca tertipli düzenli çalıştık, sosyal faaliyetler içinde bulunduk, sosyal çevrelerin içinde bulunduk, iyi referans sahibi olduk, işimizde kendimizi yetiştirdik, sonra devletimiz için gerçek bir faydalı birey olduk, bu ülkeye kazanımlar sağladık. Bu standartlar hayat boyu geçeceğiniz yerler olacaktır. 

Yaptığımız tüm bu işlerin amacı sadece zengin olmak hayatı idame etmek değildir, Türkiye’ye yararlı bir birey olmak dünyaya yararlı bir insan olmak olmalıdır en önemli hedefimiz.  Bir ülkeye faydalı bir birey olmadıktan sonra para kazanmanın çok büyük bir anlamı yoktur. Ne kadar kazanırsan kazan yiyeceğin bir tabak yemektir. Önemli olan ne mesleği yaptığınız değil bu meslekleri nasıl yaptığınızdır, bu ülkeye ne kadar faydalı olduğunuzdur. 

ÇOK ÇALIŞMAMIZ LAZIM 
Ali Haydar Baş’ın ardından kürsüye çıkan Trabzon Halk sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu’da öğrencilere bol bol okuyup bilgi sahibi olmaları gerektiğini ifade ederek, ‘Yapacağınız çalışmaların niyetimizi doğru yapabilmemiz lazım. Gömleğin ilk düğmesini doğru iliklemezseniz diğer dümelere istediğiniz kadar itina gösterin, onlar doğru olmayacaktır. 
Okurken para için mevki için okumayacaksınız. Hedefleriniz ve değerleriniz olacak İnsanları seveceksiniz. İnsanı sevmeyen bir kişinin başarılı olması mümkün değildir. İnsanı sevmeyen birinin doktor olması niye, çocuğu sevmeyen bir kişinin öğretmen olması niye. 
Başarının birinci anahtarı inanmaktır. Neye inanmaktır. Başarabileceğine inanmaktır, siz başaracağınıza inanmazsanız ikinci adıma yani çalışmaya geçemezsiniz. Başarıya inanırsanız yapacaksanız. 
Bizim sizlerden bir farkımız yok, ben bir bakkal çocuğuyum, geldiğimiz nokta itibariyle aramızda çok büyük farklar yok. Ama inanmak meselinin özü bu. 
Bazen konuşuyorlar, namaz kılmayan imam, çocuğu sevmeyen öğretmen, insanı sevmeyen doktor olabilir mi? Bunların topluma bir faydası olur mu?
Çalışmadan kasıt para yada makam olmamalıdır, okumanın kendisini, bilmenin kendisini, başarmanın kendisini hedefe koymak lazım. Sadece parayı hedefe koyarsanız, mesela doktorluk, direk olarak mesleğe başlıyorsunuz. İyi de bir para kazanıyorsunuz, ama para kazanmak ise maksadınız, atıyorum bir topçu, bir popçu daha fazla para kazanabiliyor. Sadece para kazanmak için hekim olunmaz, insana hizmet sevdası olmayan doktorun topluma faydası olmaz. Siz siz olun ve hangi işi yaparsanız yapın insanları sevin işinizi svin mutlaka ama mutlaka bunun sonunda başarılı olacaksınızdır’ ifadelerini kullandı.