Konferansa konuşmacı olarak katılan Tarihçi Şevki Karabekiroğlu; Türklerin, Avrupalıların işgal hareketlerinden farklı olarak tarih boyunca fetih hareketlerini asla sömürü amacıyla yapmadığına dikkat çekerek, fetihlerin medeniyet ve adalet götürmek amacıyla yapıldığını söyledi. 

Konuşmasında Trabzon'a özgüler düzen Karabekiroğlu, "Tarihte kale gibi şehirler vardır. Bunlardan biri Trabzon, biri de Kahramanmaraş'tır. Bu şehirlerde kendinizi güvende hissedersiniz. Buralarda yerli ve milli olan hep yükselmiş ve baştacı olmuştur." dedi. Türk medeniyetinin her zaman merhamet medeniyeti olduğuna vurgu yapan Karabekirloğu sözlerini şöyle sürdürdü:  "Arif  Nihat Asya'nın bir beyti var. O beyitlerde şair, "Bir zamanlar biz de milletmişimiz, hem de ne milletmişiz. Gelmişiz yeryüzüne, insanlık nedir öğretmişiz" diyor. Türkler şunu istemiş, yeryüzünde ırkı, gücü, dili, dini yüzünden zulüm görmüş insanlara ulaşalım, insanlığı, hürriyeti dağıtalım. Bizim bu büyük yürüyüşümüzün amacı hiçbir zaman Avrupa'nın işgal hareketlerine benzemez. Bizim fetih hareketimiz sömürü değildir. Gittiğimiz yerlerde hanlar, hamamlar, açtık. Adaleti ve medeniyeti getirdik. Kimsenin servetine, yer altı zenginliklerine, doğal kaynaklarına göz dikmedik." 

Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç ise konuşmasında, "Millet olarak nereden geliyoruz, nereye gidiyoruz, nelerle karşılaşıyoruz. Yapmak istediklerimizle hangi güçler, kimler, neden karşı çıkmaktadır. Bütün bunları iyi değerlendirmemiz lazım." dedi. "Millet olarak, devlet olarak önemli bir süreçten geçiyoruz." diyen Başkan Genç, "Bu önemli süreci tek başına yaşadığımız zaman bir zaman dilimi olarak değerlendirirsek biraz zorlanırız. Geçmişe bir dönüp bakmamız lazım. Şanlı tarihimizde birçok devletler kuran asaletli bir milletin torunları olarak geçmişte neler yaptığımızı da iyi bilmemiz lazım. Şu anda o geçmişteki misyonumuza da ihtiyacımızın olduğunu iyi tespit etmemiz lazım. Özellikle de yakın zamanda, bu kutlu yürüyüşümüzün hangi güçler tarafından engellenmeye çalışıldığını iyi değerlendirmemiz lazım. Bu konferansla da geçmişten geleceğimize önemli bir ufuk açmış olacağız. Gelecek yürüyüşümüze de emin adımlarla ve bu şuurla devam edeceğiz. İnşallah bu kutlu yürüyüşümüz hayırlı olacak ve yolumuza Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ilelebet devam edeceğiz." sözlerine yer verdi.