Ziyarette Trabzon’da bulunmaktan duydukları memnuniyeti ifade eden Büyükelçi Kiss, “Aslında bu ziyaret daha önce ödenmesi gereken bir borçtu. 2011 yılının Eylül ayından itibaren Türkiye’de bulunuyorum. 3 yıl İstanbul’da başkonsolos olarak görev yaptım. O zaman bile Karadeniz Bölgesi’ni ziyaret etmemiz gerektiğini düşünmüştüm. Zira burada yetiştirilen fevkalade çayları her gün içiyorum ve çok lezzetli fındıklarınızı her gün yiyorum. Bu harikulade ürünleri bütün âlem zevkle tüketiyor” diye konuştu.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise değerlendirmesinde Büyükelçi Kiss’e ziyaretlerinden ötürü teşekkür ederken Türkiye ile Macaristan, Trabzon ile Zigetvar arasındaki ilişkilerin önemine dikkat çekti. “Bizim millet olarak ve Trabzon olarak hem Macaristan’ın kardeş milletine hem Macaristan’a çok ayrı bir muhabbetimiz ve sevgimiz var” diyen Gümrükçüoğlu, “Türkiye-Macaristan ilişkilerinde çok önemli bir unsur olan kanuni Sultan Süleyman burada (Trabzon’da) doğmuş, 15 yaşına kadar burada yaşamış, sonra buradan İstanbul’a gitmiş ve padişah olmuştur. Biz Zigetvar münasebetiyle Zigetvar şehriyle kardeş şehiriz. Geçtiğimiz yıl Zigetvar Belediye Başkanı misafirimiz oldu ve Zigetvar karşılaşmasının 555’inci yıldönümü münasebetiyle bizi oraya davet etti. Bizlerde heyet olarak davete icabet ettik. Kahraman bir millet olan Macar halkı bizi çok misafirperver olarak karşıladı. Bizde onları burada misafir etmekten büyük sevinç duyduk. İki millet arasında büyük bir dostluğun kardeşliğin sevgi ve saygının olduğunu gördük. Bu dünyaya büyük bir örnektir” şeklinde konuştu. 

Macaristan Büyükelçisi Kiss ise, “Sayın Başkanım bu hisler karşılıklı, bunu biliyorsunuzdur” diyerek cevap verirken, “Ben iki ülke ve şehirlerarasındaki ilişkileri dikkatli bir şekilde takip diyorum. Geçen yıl 6 Eylül’deki programa bende katıldım. Hem Kanuni Sultan Süleyman’ın hem Zirinyi’nin ölümünün yıldönümü idi. Bu programa Hırvatistan Devlet Başkanı, Macaristan Devlet Başkanı ve Türkiye Devlet başkanı Sayın Tayyip Erdoğan’ı temsilsen Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak katıldı. Hatırlarsanız orada dostluk parkı var, Kanuni ve Zirinyi’nin büstleri var o parkta. Gerçekten çok etkileyici bir ortamdı. Orada mehter takımı Macar orkestrası ile birlikte sahne aldı” ifadelerini kullandı.