Hurriyet gazetesi yazarı Vahap Munyar Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varshalomidze ile yaptığı özel sohbette özellikle Trabzon Rize ve tüm Türkiye'yi ilgilendiren çok önemli bir gelişmeyi de gün yüzüne çıkardı. Başbakanı Levan Varshalomidze Türkiye’den Batum’a geçişlrin artık 1 TL olmayacağını açıkladı. İşte o röportajdaki dikkat çeken hususlar.





İstanbul-Batum arasında haftada bir uçak seferi olması benim hayalimdi

ACARA Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varshalomidze, 3 yıl öncesine kadarki en büyük hayalini paylaştı:
- İstanbul-Batum arasında haftada bir uçak seferi olmasını hayal ederdim. - Şimdi THY’nin her gün seferi var değil mi?
- THY’nin her gün seferi var. Pegasus da haftada 4 gün sefer yapıyor. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakashvili, uçak seferlerinin artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi:
- İstanbul doğal köprü ve transit noktası. Dubai ve Singapur ise yapay... İstanbul’un bu alandaki şansı daha yüksek.

Batum’a kumara giden Türkleri sorduk, yanıtı KKTC’yle verdi

GÜRCİSTAN Cumhurbaşkanı Mihail Saakashvili, ülkelerine yönelen Türk turist sayısının artışından memnuniyetini dile getirdi. Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varshalomidze, bu konudaki verilere dikkat çekti:
- Bu yıl 1.7 milyon turisti bulacağız. Bunun yarısından fazlasını Türk turistler oluşturuyor. - Türk hükümeti Karadeniz’deki kentlerimizden Batum’a günübirlik geçişlerin kolaylığı nedeniyle kumar için gelenlerin artmasından rahatsız. Bu konuda bir görüşmeniz oldu mu?
- Resmi bir görüşmemiz olmadı. Ancak, kumarhane konusunda KKTC bizden daha ilerde. Oradaki kumarhane sayısı bizden daha fazla. Sarp’tan Gürcistan’a bizim tarafa 1 lira ödeyerek yaya geçmek bile mümkün oluyor. Bu rahatlık Trabzon ve Rize’den Gürcistan’a günübirlik geçişleri artırıyor. Aracıyla Gürcistan’a geçenlerin oradan ayda 4 depo yakıt alma hakları bulunuyor. İsteyen 3 günde bir duty free’den sigara ve içki da alabiliyor. Batum’daki eğlence hayatı ve kumarhaneler de bölgedeki bazı vatandaşlarımız açısından çekici oluyor.
Rizeli Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, seçim bölgesinden yönelen istekleri sık sık gündeme getiriyor:
- Batum’a kumarhaneler için gidenler konusunda bizden yardım isteyen vatandaşlarımızın sayısı oldukça fazla. Gidişleri disipline edebilmek için Gürcistan’a geçişlerdeki harcı 1 liradan 15 liraya çıkarmayı düşünüyoruz.

Şevardnadze fabrikamıza koruma ordusuyla gelmişti

TÜRKİYE İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakashvili’nin bulunduğumuz restorana tek başına, yanında tek bir koruma olmadan girdiğini görünce 1997 yılını anımsadı:
- İş Bankası’nın en büyük iştiraki Şişecam’ın ülkenizdeki Mina Fabrikası’nı 1997 yılında açtık. Açılış törenine Gürcistan’ın o dönemki Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze de gelmişti. Sayın Şevardnadze fabrikaya tam anlamıyla bir koruma ordusuyla gelmişti.

47 numara ayakkabımı Türkiye’den alıyorum

GÜRCİSTAN Cumhurbaşkanı Mihail Saakashvili, Türkiye’de Bodrum ve Çeşme’da tatil yaptığını vurguladı:
- Son dönemlerde tatil amaçlı gelemedim. Resmi ziyaretler için kısa süreli İstanbul ve Ankara’ya gelebildim. Yine oralarda tatil yapmak isterim.
Hakan Güldağ, Saakashvili’yi yakından tanıyanlardan aldığı ipucuyla sordu:
- 47 numara ayakkabı giyiyorsunuz galiba?
- Evet... Ayakkabılarımı Türk markalarından seçiyorum ve çok memnunum.