Kimi canlar babasız, kimi kardeşsiz kaldı. Kimi toprağını terkedip hep hasret içinde yaşadı.

Darıca’da Biraraya Geldiler
60 YIL sonra bu anlamsız keyfiyeti masaya yatıran 4 sülale Darıca Beldesi’nde bir lokantada biraraya geldi. 100’e yakın kişinin katıldığı toplantıda 60 yıla varan ve yüzlerce insanı yaşamla ölüm arasında bir kasvete mahkum eden kara bir tarih sona erdi. Çalköy’ün eski ve yeni başkanları kardeşlik mesajları verdi.

Taraflardan Bir Bireyin Hissiyatı
RAMAZAN öncesi anlamı daha da artan bu tarihi buluşmayı taraflardan Salih Zeki Fettahoğlu isimli şahıs facebook’unda bakın nasıl paylaştı: “Sevgili dostlar... Yüreğime sıkışan sevinç çığlıklarımın yumaklandığı boğazımdan hıçkırıklar bile sevinç gözyaşları döküyor. Tam 60 yıllık bir zaman içinde hele benim yaşımın altında olanlara kapalı olan bu kapıyı açma sürecinde barış adına emek vererek mangal yüreklerini titretmeden insanlık adına paylaşan tüm canlara selam olsun”

Trabzon’un Düzköy İlçesine bağlı Çalköy Beldesi’nde 1952 yılında başlayan 11 kişinin canına mal olan kan davası tarafların anlaşmasıyla tarihe gömüldü. Çalköy’de Öztürk (Fettahoğlulları) sülalesi ile Fındıkoğlu (Fındık), Kamberoğlu (Yıldırım) ve Kerimoğulları (Asan) sülaleleri arasında, kimsenin hatırlayamadığı nedenlerle 1952 yılında başlayan kanlı hesaplaşmanın ağır bedellerini herkes kendi payına ödemek zorunda kalırken, aile fertlerinin kimi babasız, kardeşsiz kalmıştı; kimi yerini yurdunu terk ederek her daim özlem içinde bir yaşama sürgün edilmişti. Birbirini “hasım” gören yöre sakinleri komşularının, dostlarının düğününde, cenazesinde, kahvehanelerde, yaylalarda, köy şenliklerinde yan yana dursa da,  tedirginlik, güvensizlik ve korkunun egemen olduğu ağır atmosferin boyunduruğu altında yaşam sürüyordu.

60 YIL SONRA BARIŞ İÇİN BULUŞTULAR
Tam 60 yıl sonra Öztürk (Fettahoğlulları) sülalesi ile Fındıkoğlu (Fındık), Kamberoğlu (Yıldırım) ve Kerimoğulları (Asan) sülalelerinin önde gelenlerinin organize ettiği barış ve dostluk yemeği, Darıca Beldesi’ndeki bir lokantada gerçekleştirildi. 100’e yakın kişinin katıldığı toplantıda, 60 yıla varan ve yüzlerce insanı yaşamla ölüm arasında bir kasvete mahkum eden bir kara tarih sona erdi. Barış ve dostluk yemeğine katılan Çalköy Belediye Başkanı Mehmet Tayar, Çalköy’ün eski başkanı Ahmet Tayar ve eski Çayırbağı Belediye Başkanı Abidin Çelik yaptıkları konuşmalarla kardeşlik ve barış üzerine önemli mesajlar verdiler. “Tarihe ve insanlığa sözümüzdür” başğı altında hazırlanan ve bundan sonra kan üzerine oyun oynayanları aralarından soyutlayacakları vurgusunu yapan barış bildirisini Burhan Öztürk okuduğunda, salondaki duygu bütünleşmesi iyice pekişti.

BAYRAMINIZ ŞEN OLSUN
Barış buluşmasının fotolarını facebook’taki sosyal paylaşım sayfasında paylaşan Salih Zeki Fettahoğlu, “Sevgili Dostlar, yüreğime sıkışan sevinç çığlıklarımın yumaklandığı boğazımdan hıçkırıklar bile sevinç gözyaşları döküyor. Tam 60 yıllık bir zaman içinde, hele benim yaşımın altında olanlara kapalı olan bu kapıyı açma sürecinde barış adına emek vererek mangal yüreklerini titretmeden insanlık adına emeğinin kutsal hazzını paylaşan tüm canlara selâm olsun. Her isim kutsal barışın bir simgesidir. İsim kullanmadan, tüm tarafların, bu yola baş koyan tüm canlarını mangal yüreklerinden öpüyorum. Bayramımız şen olsun, şen olsun yarınlarımız...!!” ifadelerine yer verirken nasıl bir duygu içinde olduğunu da ortaya koydu.