Trabzon'un Tonya ilçesinde kurulması planlanan çimento fabrikası konusundaChpMhp ve Saadet Partisi'nden ortak açıklama yapıldı.

Chp İlçe Başkanı Hasan Kalyoncu, Mhpİlçe Başkanı Mustafa Baki ve Sp İlçe Başkanı Salih Erdoğan'ın yaptıkları ortak açıklamada, Tonya Belediyesi'nin kurulacak fabrikaya ortak olması istendi. Çimento fabrikasının kurulacağı alandaTonya Belediyesi'ne ait 97 dönüm arazinin satışının gündeme geldiğinin belirtildiği açıklamada, arazinin bedeli karşılığında fabrikaya ortak olunmasının daha uygun olacağı vurgulandı. Açıklamada

"İlçemize bağlı Livalobo Yaylası'ndan yapılması planlanan çimento fabrikasının kurulacağı alanda Tonya Belediyesi'ne ait 97 dönüm arazinin satışı için işlem başlatılmıştır. Belediye Meclisi'nin kararı ile satışı yapılan arazinin satışı yerine, arazinin bedeli karşılığında TonyaBelediyesi fabrikaya ortak olmalıdır. Böyle bir uygulamanın gelecek açısından uygun olacağı görüşündeyiz. İleride, şirketin sermayesini arttırma girişimi gündeme geldiğinde, artış bedeli karşılanamazsa, mevcut hissenin değerlendirmesin o zaman yapılması da söz konusudur. Yetkililerin bu yönde uygulama yapmasını öneriyoruz" denildi.

Üç ilçe başkanının konuyu Ak Parti İlçe yöneticileriyle de görüştüğü, Ak Parti ilçe yönetiminin arazinin satışından yana olduğunu belirttiği öğrenildi.

Öte yandan Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt, çimento fabrikası kurulacak arazinin satışından elde edilecek bedelin nasıl değerlendirileceği hakkında açıklama yaptı. Başkan Kurt, "Çimento fabrikası kurulmak şartı ile ihalesi satışa çıkarılan 97 bin metrekarelik araziden elde edilecek bedelin nasıl değerlendirileceği belediye meclisinde görüşüldü. Arazi bedelinin alınmayarak çimento fabrikasına ortak olunması fikri tartışıldı. Ortaklık fikrinin belediye şirketi kurmayı gerektirdiği, nüfusu 50 binin altındaki belediyelerin kanuna göre şirket kuramayacağı, olsa bile Kurulu, sermayesi 250 bin dolar olan çimento fabrikasına 768 bin dolar ile ortak olunması halinde hisse oranının 325'de bir hisse olacağı ve anlam ifade etmeyeceği düşüncesi ile uygun bulunmadı. Alınacak meblağ ile beton santrali kurulması, Büyük mahalle yollarının betonlanması ve uygun arsalar alınması mantılıklı bulunmuştur" dedi.