Rize'nin Çaykent Beldesi'nde görenleri şaşkına çeviren dere ıslah çalışması, bir süreliğine Rize'den ayrılıp Rize'ye döndüklerinde evlerinin önünde 2.5 metre duvar bulan bir ailenin konuyu basın mensupları ile paylaşması ile gündeme gelmişti. Evlerinin önünden 2.5 metre yükseklikte dere ıslah kanalı geçen Alaca ve Civelek aileleri evlerine girebilmek için kendileri kurdukları ilkel köprüleri kullanıyordu. Çıkan haberlerin ardından DSİ tarafından setin üzerine betonarme köprüler yapıldı.

Ancak hatalı olduğu düşünülen proje durmadı. Yıl başında başlayan yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki proje, beldeyi ikiye ayırırken, 5 katlı binaların altından geçerek çay bahçelerini ve diğer tarım arazilerini de ikiye ayırarak tamamlanma aşamasına geldi.

Görenleri hayrete düşüren proje beldenin içerisinde kurulmuş dev bir labirenti andırıyor. Belde sakinleri ise projeden son derece şikayetçi. Yağışsız havalarda 1 kilometre uzunluğunda ve 2.5 metre yüksekliğindeki duvarlardan oluşan kanalın içerisinde sadece betonu ıslatacak kadar su geçiyor.

İlginç set evinin tam önünden geçen Makbule Civelek, "Yedi aydır işkence çekiyoruz. Haberden sonra bize bir köprü yapıldı. Artık evimize girebiliyoruz. Ancak halen mağduruz. Evimizin önündeki bu duvarın yıkılmasını istiyoruz" dedi.

İlginç set ile tarım arazileri ikiye ayrılan Saadet Murzoğlu ise yaptığı açıklamada, "Bahçemde çalışırken set yüzünden bahçenin diğer tarafına geçemiyorum. Metrelerce yürümek zorundayım. Bu set bize büyük sıkıntı veriyor. Düzeltilmesini istiyoruz" derken, İsmail Murzoğlu ise "Yanlış bir proje yapıldı. Şikayet ettik bizi kimse dinlemedi. Daha fazla duvar örüp daha fazla para alabilmek için gereksiz yere set uzatıldı" iddiasında bulundu.

Öte yandan konu geçtiğimiz Mart ayında basına yansımıştı. Alaca Ailesi bir yakınlarının tedavisi için Ocak ayında gittikleri İstanbul'dan memleketleri Rize'ye döndüklerinde evlerinin önünde 3 metre yüksekliğindeki set ile karşılaşmış ve duvardan dolayı evlerine zor şartlarda girip çıktıkları için konudan şikayetçi olmuşlardı.