Abdullah Uraloğlu, çok genç yaşında 1980’li yıllarda tek başına iktidar olan ANAP’ın Trabzon’daki en genç bürokratlarından biri oldu. Sağlık İl Müdürlüğü görevinde gündeme çok geldi. Tartışıldı ama aykırı bir bürokratlık yaparak şehir siyasetine damgasını vurdu.

1980’lı yıllardan 2 binli yıllara siyasete yeniden geri dönüşünü “ Kaderde bu da varmış” diyerek özetleyen Abdullah Uraloğlu, Ortahisar belediye meclis üyeliğini tesadüflere, belediye başkan yardımcılığını ise A.Metin Genç’in “Taktirine” bıraktığını belirterek “Hizmetin yaşı yok kararlılığı var”dedi.

Röportaj Ali Savaş…

xXx

1980’li yılların Trabzon siyasetine iktidar partisi ANAP damgasını vurdu. O damganın hayatın her alanında kendini hissettirmesinde önemli isimler şehrin kaderini de belirledi. TBMM’si başkanı olarak Necmettin Karaduman, bakan olarak Eyüp Aşık, Fahrettin Kurt. Bürokrat olarak da zamanın sağlık il müdürü Abdullah Uraloğlu, önemli bir sima olarak şehir tarihinde yerini aldı.

Abdullah Uraloğlu diş hekimi olarak sağlık il müdürü de olamıyordu. Devlet görevindeki süresi de yeterli değildi ama iktidarın Trabzon il teşkilatı bu konuda kararlılığını isteğini gösterdi, atama yönetmenlikleri değiştirildi, Uraloğlu, ANAP iktidarının sağlık il müdürü oldu.

80’Lİ YILLARIN TRABZON’DAKİ EN TARTIŞILAN BÜROKRATI OLDU

Göreve hızlı başladı. Kurumun her türlü teşkilatlanmasını hızlı yaptı. Ataktı, üstelik yeri geldi, iktidarın adamları ile iktidardan aldığı güçlü kapıştı, savaştı.

ANAP iktidardan gittiğinde ülke 90’lı yıllara girdiğinde o da siyaset sahnesinden çekildi.

2 binli yıllarda ise tamamen unutuldu denilirken Uraloğlu, son yerel seçimlerde gündeme oturdu.

AK Parti’den Ortahisar’dan belediye meclisine aday oldu. Adaylığı yakın akraba ve dostun baskısı ile geldi. Oysa kendisi bu konuda isteksizde yakın çevresinden gençlerin bu işe soyunmasını istedi ama etrafı bırakmadı illaki sen olacaksın dedi. Niyetini il Başkanı Adnan Günnar’a anlattı, Günnar’da mesleğe ilk başladığında meslektaşı Uraloğlu’nun her türlü yardımını gördüğünden gerekli lobiyi yapacağını söyledi ve siyasete bu kez ilerleyen yaşında girmiş oldu.

KARADUMAN ADAY OLAMAYINCA URALOĞLU’NUN MİLLETVEKİLLİĞİ DE GİTTİ

Aslında Uraloğlu, ANAP’ın kılıcının kestiği güçlü olduğu dönemde milletvekili de olacaktı. Ama hesabı şaştı. O günkü koşullarda TBMM’si başkanı Trabzon ANAP Milletvekili Necmettin Karaduman Cumhurbaşkanlığına aday olacak, partideki Akçaabat kontenjanı ona verilecekti. Özal aday oyunca Uraloğlu’nun bu hesabı tutmadı, siyasete de nokta koydu.

KENDİNİ AK PARTİDE KİMİN TEMSİLCİSİ OLARAK GÖRÜYOR

Şimdi Ak Parti’nin Ortahisar Belediye meclis üyesi olan Uraloğlu, belediye başkan yardımcılığı konusunun da siyasete evet demesi gibi sürpriz olduğunu belirtirken, biz Ak Parti’nin hangi kanadını temsil ediyorsunuz sorusunu bakın nasıl cevapladı..

“Ben Ak Parti’de Trabzon’un bütün kanatlarını temsil ediyorum. Ak Parti kendi içinde kanatları olabilen bir partidir. Ama ben bütün kanatları temsil ettiğime inanıyorum. Zira, ben geçmişten bu güne Ak Parti’nin önem verdiği bütün değenleri kendime rehber edinmiş biriyim. Onun için de Ak Parti’de hiç yabancılık çekmedim, çekmem de..”

İLK KUTLAYANLAR ESKİ DAVA ARKADAŞLARI OLDU

Uraloğlu’na ince bir soru sorduk. Ortahisar belediye meclis üyeliğiniz ile başkan yardımcılığınızı ANAP’tayken birlikte olduğunuz dostlarınız kutladı mı..?

Uraloğlu bu soruya şöyle cevap verdi..

“Tabi, Eyüp de Avni de kutladı. Onlardan da öğreneceğim çok şey var. Onların da önerileri bana yol gösterecek” dedi.

A.METİN GENÇ YELPAZESİ AÇIK DEMOKRAT BİR İNSAN

A.Metin Genç’i doğal olarak seçim sürecinde tanıdığını, Trabzon siyasetinden 2 binli yıllara girerken bir gözlemci olarak kopmadığını belirten Uraloğlu “ Genç’in bilgi birikimi harika. Olaylara hakim. Yelpazesi geniş. Radikal değil. İdeallerine sahip bir genç. Ben onda çok yetenek gördüm. Trabzon’a iyi hizmetler yapacak.

Benim tecrübelerimden yararlanma isteği bana da heyecan verdi. Artık bütün arkadaşlarımız parti rozetlerini çıkardık, sevdamız Trabzon bu böyle bilinsin” dedi.