Bir zamanların gözde mesleği olan bakırcılık ilgisizlik ve ekonomik zorluklar nedeniyle artık tarihe karışıyor. Gelişen teknoloji ile artık rağbet görmeyen bakır eşyalar, ev köşelerinde süs olarak kullanılıyor. Trabzon’da zamana direnen ve bakırcılık mesleğini her türlü güçlüğe karşı koruyan 35 yılık bakırcı ustası Metin Usta Altınel, “Bakırcılığın tarihe karışmasına izin vermeyeceğiz” diyor.

Artık bakırların mutfak eşyası olarak kullanılmadığını belirten Altınel, “Biz imalatçı olarak bu işleri devam ettiriyoruz. Gelen siparişlere göre iş yapıyoruz. İmalatçı olduğumuz için bizim devamlılığımız var mesela bize sipariş olarak çay kazanı geliyor. Şömine kapakları geliyor eski termosifonlar var onları yapıp veriyoruz. Mutfak eşyası olarak bakır tencere ve kap kacağa artık eskisi gibi rağbet yok” dedi.



1980 yılından beri bu işle uğraştığını belirten Salih Kudu ise “Bakırcılıkta eskisiyle yenisinin arasında çok büyük bir fark var çağımızın getirdiği çelik tencere, teflonlar borcamlar derken bakır tabii ki bizim mutfağımızdan çıkmış oldu ama yinede bizim gibi eski ustalar işleme sanatıyla beraber bakırcılığı ayakta tutmaya çalışıyorlar. Ama yine de kulaklısı olsun, cezvesi olsun, balık tavası olsun, balık tepsisi olsun, çaydanlık olsun bunların imalatını yine yapıyoruz” şeklinde konuştu.