Çelebi, Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Gümüşhane, Artvin, Giresun ve Ordu illerinden protokol, bürokrat, uzmanlar ve iş adamlarının katıldığı heyette 41 kişi yer aldığını vurguladı.

Yapılan görüşme ve toplantılarda heyet Doğu Karadeniz Bölgesi’ni tanıtımını ve yatırım ortamı başta olmak üzere Pekin, Şangay ve Singapur resmi makamlara aktardı. Kamu ve özel sektör olmak üzere işbirliği yapılması için ilk temaslar kurulduğunu ifade etti.



Resmi temaslarda yoğun bir program uygulandığını ifade eden Çelebi, yorucu olmasına rağmen bölge valileri ve belediye başkanlarının Çin’in Şangay ve Pekin ile Singapur’da tam gün görüşmelerde bulunarak Doğu Karadeniz’i tanıtımını gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek “Çoğunluğu Singapur’da olmak üzere 23 toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantılarda özellikle valilerimizin, belediye başkanlarımızın, Ticaret ve Sanayi Odası başkanları ve yönetim kurulu üyelerimizin, bürokratlarımızın ve iş adamlarımızın hem Doğu Karadeniz’in tanıtılması ve hem de kalkındırılması için sabahın erken saatlerinden geçenin geç saatlerine kadar bir fiil görüşmelerde bulundular” dedi.



Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Erkut Çelebi, Uzak Doğu ülkelerinin dünya ekonomisindeki yüksek üretim gücünün Doğu Karadeniz Bölgesi ve Trabzon ile işbirliğinin geliştirilmesine dikkat çekti. Çin’in Pekin ve Şangay ile Singapur’da yapılan resmi temasların oldukça yararlı geçtiğini ifade eden Çelebi, dünyadaki son teknolojileri bizzat yerinde inceleme fırsatı bulundu. Bu incelemenin ardından Çin ve Singapur’da iş dünyasının en büyük sivil toplum örgütleri ile bağlantılar kurduk. Kurulan bağların önümüzdeki dönemde artırılacağını kaydeden Çelebi, “ Trabzon ve bölgenin ekonomisini dünyanın en gelişmiş ve üretim gücü yüksek bölgeler ile daha yakın ilişkide olmasını arzu ediyoruz” dedi.



Çelebi, Çin’de Şangay’ın ardından temasların başkent Pekin’de devam ettirildiğini ifade ederek burada da Pekin Uluslararası Ticareti Tanıtma Konseyi ile bir toplantı gerçekleştirildiğini vurguladı. Pekin Belediyesi ve Pekin Türkiye Büyükelçiliği’nin heyeti kabulünde de ikili ilişkileri geliştirmeye yönelik adımlar atıldığını belirterek “Özellikle Pekin Belediye Başkanlığı ziyaretinde heyetimizde bulunan Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun ve Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün belediyecilikle ilgili karşılıklı bilgi alış verişinde bulundular. Trabzon Belediye başkanımız Sayın Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu katı atıkla ilgili bölgede uygulama yapan Pekin, Şangay, Singapur’da birkaç tesisi ziyaret etti. Belediye başkanımızın katı atıkların imhası alanındaki çeşitli teknolojileri incelemesi benzer uygulamaları n Doğu Karadeniz’de başlatılacağının birer müjdesidir” şeklinde konuştu.



Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli’yi de ziyaret ettiklerini ifade eden Çelebi “Burada kendisine ve yeni doğmuş bebeğine üzerinde isimleri bulunan Trabzonspor forması armağan edildi. Pekin’de yasak şehir ve Çin Seddi’ni de ziyaret ettik. Trabzonspor’un arması ve sloganı ‘Bize Her Yer Trabzon’ sloganını Çin Seddi’nde açarak tüm dünyaya mesaj verdik” ifadelerini kullandı.



Kısa adı DOKA olan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Giresun Valisi Dursun Ali Şahin Başkanlığındaki heyette Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Rize Vali Yardımcısı Mustafa Erkayıran, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün ve DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ile çok sayıda davetli katıldı.