Trabzon ziyaretinden gelen gemi komutanlarının ve Trabzon halkının memnun kalacağını kaydeden Vali Kızılcık, “Karadeniz’in bir dostluk denizi olduğunu yaptığınız ortak çalışma ile gösteriyorsunuz. Dünyaya kardeşlik mesajı veriyorsunuz. Bu duygu ve düşüncelerle ilimize ‘Hoş geldiniz’ diyorum. Kalacağınız süre zarfında da ümit ederim hem sizler hemde vatandaşlarımız memnun kalır” dedi.

BLACKSEAFOR Komutanı Kurmay Albay Güneş ise, “Karadeniz’in incisi Trabzon’a ziyaret gerçekleştirmekten dolayı son derece memnunuz. İşbirliği görev kuvveti, Karadeniz’de dostluğu, kardeşliği ve birlikte çalışmayı arttırmak için çalışma yürütüyor. Bu senede amaçlar doğrultusunda birlikte çalışmayı devam ediyoruz. Edindiğimiz tecrübe ile Trabzon’umuzda büyük ilgi göreceğimizi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.



Konuşmaların ardından Vali Kızılcık ziyareti anısına BLACKSEAFOR Komutanı Deniz Kurmay Albay Güneş’li ve gemi komutanlarına telkariden yapılmış fincan takımı hediye etti. Deniz Kurmay Albay Güneş ise Vali Kızılcık’a Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu adına şilt verdi. Ayrıca TCG Heybeliada (Türkiye), BGS Shkval (Bulgaristan), ROS Macellarıu (Romanya), RFS Novocherkassk (Rusya Federasyonu), UPS Slavutych (Ukrayna) gemilerinin komutanları da Vali Kızılcık’a birer plaket ve çeşitli hediyeler verdi.

Karadeniz’de barış ve istikrarın idamesi, Karadeniz ülkeleri ile iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi, Deniz Kuvvetleri arasındaki işbirliği ve karşılıklı çalışılabilirliği geliştirmek maksadıyla kurulan BLACKSEAFOR’un Kuruluş Anlaşması 21 Haziran 2001 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmişti.