Kaldırım,  yaptığı açıklamada, dünya nüfus artış hızının yüksekliği ve bireylerin satın alma gücünün gün geçtikçe artması sebebiyle daha kaliteli gıda talebinin de arttığına dikkati çekerek, gıda sanayisinin 2 trilyon doları aşan yıllık satışıyla dünya imalatının en önemli kolu olduğuna işaret etti.

UYGUN YÖNTEMLERLE
Tarımsal ham maddeyi uygun yöntemlerle işleyen, hazırlayan, muhafaza eden ve ambalajlayan bir sanayi dalı olarak tanımlanan gıda sanayinin, dünya ekonomisinin olduğu gibi Türk ekonomisinin de lokomotif sektörleri arasında yer aldığını belirten Kaldırım, DOKA olarak sorumluluk alanlarını oluşturan Trabzon, Giresun, Artvin, Gümüşhane, Rize ve Ordu'da, bu illerin önceliklerine göre hayata geçirmek istedikleri projelerle bölgeyi Türkiye'de organik tarım ve hayvancılık merkezi haline getirmek istedikleri anlattı.

ÇEŞİTLİÇALIŞMALAR YAPILIYOR
Kaldırım, bu nedenle çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, "Doğu Karadeniz'de organik tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla 'Organik tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi' adlı bir proje hazırlamaya başladık. Türkiye'ye örnek olacak ve bölgemize çok önemli katkılar sağlayacak bu projeyi hayata geçireceğiz ve Doğu Karadeniz organik tarım ve hayvancılık merkezi olacak" dedi.

ORGANİK TARIMA UYGUN
Doğu Karadeniz'in coğrafyası ve ikliminin organik tarıma uygun olduğunu ifade eden Kaldırım, "Projenin hayata geçirilmesiyle Ordu ve Giresun'da organik fındık ve ürünleri, Rize, Artvin ve Trabzon'da organik çay, Gümüşhane'de organik hayvancılık ve tarım, Artvin, Rize ve Ordu'da da organik arıcılık daha fazla ön plana çıkacak. Ayrıca DOKA bölgesinin tümünde organik balıkçılık olacak. Trabzon'u bu ürünlerin pazarlanmasında lojistik merkez olarak düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

HOLLANDA'DA Kİ GIDA VADİSİ
Kaldırım, Hollanda'daki "Gıda Vadisi" modelinin Doğu Karadeniz açısından da önemli bir örnek oluşturduğunu anlatarak, "Gıda Vvadisi, ARGE ve inovasyon temeline dayanan alt yapısının yanı sıra içerisindeki firmalar arasında iş birliği ve rekabet koşullarını dengeleyen bir yapıya da ev sahipliği yapmaktadır. Bölgemizde, gıda vadisi modeli uzun vadede mutlaka geliştirilmesi ve uygulama aşamaları bölge dinamikleri ile entegre edilerek yapılandırılması gereken bir modeldir" dedi.

MASTER PLANI HAZIRLANIYOR
Dünyada nüfusun hızla artması ve gıda temininde kendine yeterliliğin sağlanamaması yüzünden birim alanda yoğun üretim yapılmaya başlanması sebebiyle doğal dengenin bozulduğunu ifade eden Kaldırım, özellikle gelişmiş ülkelerde, ürünlerdeki zararlı maddelerin olumsuz etkilerinin ortaya çıkması sonrası tüketicilerin de tercihlerini doğal şartlarda yetiştirilen ürünlerden yana kullandığını kaydetti.

ORGANİK TARIM ÖNCE ÇIKACAK
Bu durumun da organik tarımı öne çıkardığını belirten Kaldırım, şöyle konuştu:  "Doğu Karadeniz, topraklarının sanayi atıklarıyla kirlenmemiş olması, bölgede fazla miktarda kimyasal gübre ve tarım ilacı kullanılmaması, zengin tarımsal ürün deseni gibi özellikleriyle organik tarım açısından potansiyel bir kaynak barındırmaktadır. Ülkemizde organik tarım üretimi daha çok batı bölgelerinde yoğunlaşırken, nüfusunun önemli bir kısmı tarımla geçinen Doğu Karadeniz'de organik tarımın yeterince gelişemediği görülmektedir. Bölgedeki mevcut potansiyelin ortaya çıkarılması, organik tarımın planlı ve sürdürülebilir gelişmesinin sağlanması ve bölgenin organik tarım merkezi olması için ilk adım olarak Gümüşhane Üniversitesi iş birliğiyle 'Doğu Karadeniz Organik Tarım Master Planı' hazırlanmaktadır.

KAYNAKLAR FIRSAT OLACAK
Bu master planı ile bölgenin organik tarım bakımından mevcut kaynaklarının, fırsat ve kısıtlılıklarının analiz edilmesiyle bölge potansiyelinin en üst düzeyde kullanılmasına yönelik stratejiler geliştirilerek, bölgeye uygun organik tarım program ve proje alanları ortaya konacaktır"

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTACAK
DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Doğu Karadeniz'in halen fındık, çay, süt ve kivi gibi organik ürün üretiminde Türkiye'de lider durumda olduğunu ifade ederek, Ordu, Giresun, Artvin ve Trabzon'da fındık odaklı organik üretim, Rize'de organik çay, Gümüşhane'de organik hayvancılık, hububat ve yem, Artvin ve Rize'de organik arıcılık odaklı üretim yapıldığını söyledi.

TEMİZ VE TATLI SU HAVZALARI
Temiz ve zengin tatlı su havzaları ile kaynaklarına sahip olan bölgenin tamamında organik balıkçılık açısından da büyük potansiyel olduğuna işaret ederek, yapacakları projeyle bölgedeki mevcut organik ürünlerin çeşitliliğinin ve miktarının arttırılacağını ve kalkınmaya önemli katkılar sağlayacaklarını bildirdi.