Arhavi Kaymakamlığı, Arhavi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile Arhavi Belediye Başkanlığı’nın organizasyonuyla açılan taş bebek yapım kursuna katılan ev hanımları, birkaç çakıl taşını birbirine yapıştırıp üzerine atölyede diktikleri yöresel kıyafetleri giydirerek ürettikleri bebeklerin her birinin satışından 20 lira gelir elde ediyor. Usta öğretici Emine Gündoğdu şimdiye kadar açtıkları üç kursta 4 bayana taş bebek yapımının öğretildiğini ifade ederek, ´´Burada üretilen taş bebekleri hediyelik eşya olarak piyasaya sürüyoruz. Arhavi taş bebekleri ile başta ilçemizin ve Artvin´in tanıtıma katkıda bulunmak istiyoruz. Ev hanımlarının burada ürettikleri bebeklerden aile ekonomilerine katkıda bulunuyorlar” dedi.
Taş bebek kursu koordinatörü Sibel Gündoğdu Güven ise ilçenin, deniz kenarında olması nedeniyle taş bebek yapımı için gerekli taşları bulmakta zorluk çekmediklerini söyledi. Kursa katılan kadınların hepsinin taş bebek yapabilecek kapasiteye ulaştığını belirten Güven, ´Karadenizli olduğumuz için Temel ve Fadime figürleri başta olmak üzere tulum sanatçısı, doktor, Asker gibi çeşitli meslek gruplarına yönelik taş bebekler ürettik. Bir kursiyerimiz iki günde 7 taş bebek üretebiliyor´´ diye konuştu.
Güven, taş bebekleri ilk olarak 39. Arhavi Kültür, Turizm ve Sanat Festivali´nde görücüye çıkardıklarını kaydederek, ´´Taş bebekler kısa sürede halkın büyük ilgisini gördü. Ay başında İstanbul´da CNR Fuar Merkezinde Türk-Yunan iş birliğiyle yürütülen Uluslararası El Sanatları Fuarı´nda Turizm Geliştirme Vakfı’nın çatısı altında stant açarak, bebekleri uluslararası fuarda sergileme şansı bulduk ve firmalardan sipariş aldık. Amacımız ürettiğimiz Temel ve Fadime taş bebekleriyle dünyaca ünlü Sindy ve Barbie´ye rakip olmak. Taş bebeklerimize ilgi giderek artıyor. Çeşitli sivil toplum kuruluşları, belediyelerden ve meslek gruplarından taş bebek sipariş alıyoruz.´´ şeklinde konuştu.