Hava sıcaklıklarının zaman zaman sıfırın altına düştüğü bölgede, inşaat sezonu bitmesine rağmen üniversitenin Dede Korkut kampüsünde altyapı ve inşaat çalışmalarına aralıksız devam ediliyor.

KANALİZASYON VE DRENAJ TAMAMLANDI
Eylül ayında başlayan çalışmalarda, en az 20 yıl süreyle hizmet verebilecek kanalizasyon ve drenaj altyapısı tamamlanırken, kampüsteki Üniversite kafeteryası inşaatı ise devam ediyor.  İnşaat mühendisi ve aynı zamanda geoteknik uzmanı olan Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu, kış mevsiminin uzun sürdüğü bölgelerde, inşaat aktivitelerinin bu süre zarfında adeta dondurulduğunu belirterek, "Hızlı kalkınmaya muhtaç bölgeler için bu büyük bir zaman kaybıdır. Dolayısıyla, oturup şartların uygun hale gelmesini beklemek yerine alternatif yöntemler geliştirmek lazım" dedi.

BÖLGE MÜTEAHİTLERİNE IŞIK TUTUYOR
Yapımı süren kafeterya inşaatında kullanılan tekniğin bir anlamda bölge müteahhitlerine ışık tuttuğunu ifade eden Rektör Mollamahmutoğlu, şöyle konuştu:  "Soğuk havalarda, özellikle sıcaklık eksi 4 derecenin altına düştüğünde, plastik kıvamdaki beton içindeki su donar ve buz matrisleri oluşturur. Suyun donmasıyla betonun kaynaması anlamına gelen prizlenme reaksiyonu durur. Ayrıca, genleşme yapan buz, beton içinde çatlaklara yol açar. Dolayısıyla bu sıcaklığın altına düşmeden betonun prizlenmesini sağlamak lazım. Ancak bu her zaman mümkün değil."

BETON İÇİNE MALZEME
Bunun için birkaç yöntem bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Mollamahmutoğlu, şunları kaydetti: "Beton içine antifriz veya priz hızlandırıcı katkı maddesi kullanmak gerekir. Yalnızca priz hızlandırıcı katılacaksa o zaman prizlenme süresini dikkate almak lazım. Eğer prizlenme eksi 4 derecenin altında devam edecekse ilave tedbir olarak betonu ısıtmak gerekir. Katkı maddesiz de beton ısıtılıp don sıcaklığının üstünde prizlenme sağlanabilir ancak ekonomik olanını, göz önünde bulundurmak gerekiyor. Isıtma, ateş yakma veya ısıtıcılar ile başarılabilir. Ne var ki ısıtılacak alan branda veya naylon ile kaplanıp, içerideki ısının don ısısı üzerinde sürdürülmesi gerekir. İşte uyguladığımız teknik bu. Oldukça da başarılı ama soğukta çalışan işçileri de motive etmelisiniz. Onlarla beraber şantiyede çay içmek ve sohbet etmek işin katalizörüdür."

KASIM AYDINDAN SONRA ŞANTİYELER DURUYOR
Şantiye şefi Levent Çalışkan ise doğu bölgelerinde Bayburt, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane gibi illerinde kasım ayının 15'inden itibaren şantiyelerin durduğunu ve beton imalatı yapılmadığını belirterek, "Biz burada zoru başararak kışın ortasında eksi 5-6 derecede beton atarak Üniversite kafeteryasının kaba işçiliğini bitirdik. 15 gün içerisinde de çevresini kapatıp, alüminyum doğramalarını takıp, duvarlarını örerek bir ilke imza atmış olacağız" dedi.

Ustabaşı Mehmet Bayrak da soğuk havalarda inşaat yapmanın zor olduğuna dikkati çekerek, "Ama önlemini aldın mı, katkı maddesini, ısıyı uyguladın mı hiç bir sorun yok" diye konuştu.