Tüm ilçeleri sokak sokak gezen Büyükşehir Belediyesi ekipleri, sivrisinek üreme alanları ve fare yemleme istasyonlarını tek tek tespit ederek kontrol altına alırken ayrıca 2015 yılında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında il genelinde tespit edilen 3 binin üzerindeki üreme noktası kontrol edilerek üremenin devam edip etmediği denetleniyor.

Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, sadece yaz aylarında sürdürülen haşere mücadelesinin başarıyla ulaşmasının mümkün olmadığını kaydederken, bu kapsamda kış aylarında da çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını kaydetti. 

Haşere mücadelesi denildiğinde akla ilk olarak yerel yönetimlerin yaz aylarında gerçekleştirdiği sislemelerin geldiğini belirten Başkan Gümrükçüoğlu, “Hâlbuki sadece yazın ergin sineğe karşı yapılan sokak ilaçlamalarında başarı şansı çok düşüktür. Üstelik bu ilaçlamalar, insan ve çevre sağlığı için de riskler oluşturmaktadır. Bu kasamda hazırladığımız Entegre Haşere Mücadele Programı çerçevesinde kış aylarında da hummalı bir çalışma yürütüyoruz. Zira yazın yapılacak larva ve ergin mücadelesinin temelleri kış aylarında atılmaktadır. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ekiplerimiz tüm ilçeleri sokak sokak gezerek sivrisinek üreme alanı olabilecek yerleri ve fare yemleme istasyonlarını şimdiden tespit etmekte, aynı zamanda 2015 yılında ilimizde bulunan ve müdahale edilen 3 binin üzerindeki üreme noktası kontrol edilerek üremenin devam edip etmediğini denetlemektedir” diye konuştu.

Haşere mücadelesinde sadece yaz aylarında gerçekleştirilecek çalışmalarla başarıyla ulaşmanın mümkün olmadığını vurgulayan Gümrükçüoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sivrisinekler kışı ergin, yumurta ve pupa evrelerinde geçirdiklerinden kışın yapılacak mücadele büyük önem taşır. Kış aylarında yapılacak çalışmaları yapmayıp sadece yaz aylarında çalışma yapan yerel yönetimlerin başarılı olmaları çok zordur. Bu bilinçle kışın yapılan mücadeleye büyük önem veriyoruz… Bugüne kadar yapılan çalışmalarda Trabzon’da sivrisineklerin üredikleri 3 bin 200 kuyu, havuz, bodrum gibi alan tespit edilmiştir. Bu alanlar yaz ve kış aylarında sürekli olarak kontrol edilmekte ve ilaçlanmaktadır. Tüm il geneline bakıldığında en fazla üreme alanı bin 199 nokta ile Ortahisar ilçesi ve 649 nokta ile Akçaabat ilçesinde, en az üreme alanları ise Dernekpazarı ve Hayrat ilçelerimizdedir.”

Başkan Gümrükçüoğlu, bulunan ve kontrol altına alınan alanların nihai olmayıp değişkenlik gösterebildiğine dikkat çekerken bu konuda vatandaşların da duyarlı olması gerektiğine dikkat çekti. Gümrükçüoğlu, vatandaşlardan yeni tespit edilen üreme alanlarını Büyükşehir Belediyesi ilaçlama şikâyet hattı olan 888 61 01 nolu telefona bildirmelerini istedi.