TTSO 2012 yılı faaliyetlerinin yer aldığı slayt ile başlayan Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, toplantıyla meslek komitelerinin sorunlarının dile getirilmesi, görüşülmesi ve herkesin bunlardan haberdar olmasının amaçlandığını söyledi.

Başkan Hacısalihoğlu, daha sonra meslek komitelerinin çalışmalarına değindi.

“Dershanelerin kapatılmasından olumsuz etkilenecek ticari hareketler ve istihdamın karşılığının nelere tekabül ettiğinin çözümlenmesi gerekiyor”

TTSO’nun organizasyonuyla Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Meslek Komitesi Başkan ve üyelerinin, İl Milli Eğitim Müdürü ile dershanelerin kapatılması konusunda bir toplantı yapıldığını hatırlatan Başkan Hacısalihoğlu, dershanelerin kapatılmasının ticari hareketleri ve istihdamı olumsuz etkileyeceğine işaret ederek şunları kaydetti:

“Dershanelerin iki yıl içinde kapatılması veya özel okula dönüştürülmesi konusu gündeme. Bu çok önemli bir sorun. Bunların şimdiden gündeme gelmesi ve ileriye dönük düzelmesi konusunda kamuoyu oluşturulması  gerekiyor. Sorunların giderilmesi konusunda, ticari hareketler ve istihdam ortadan kaldırılırken, bunun karşılığının nelere tekabül ettiğinin çözülmesi gerekiyor.”

“Çamburnu sac gemi imalatının daha ileri seviyeye taşınması konusunda çok güzel çalışmalar yapılıyor”

KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi kapsamında yürütülen Gemi İnşa Kümelenmesi çalışmalarının da başarılı bir şekilde yürütüldüğünü kaydeden Başkan Hacısalihoğlu, “Çamburnu’nda sac gemi imalatının daha ileri seviyeye götürülmesi konusunda sektörün tamamı işin içinde. Üretimin uluslararası standartlara getirilmesi konusunda gerekli alt yapının yapılması ve teknolojiye uyulması, uluslararası rekabette neler yapılabileceği, yeni pazarlar bulma çalışmaları konusunda bir araya gelerek odamızla birlikte yürütülen yurt dışı çalışmaları çok güzel ilerliyor. Yurt içindeki kümelenme çalışmalarını başarıyla yürütüyorlar. Umarız en kısa zamanda uluslararası standartlarda bir sac gemi imalatına dönüşecek ve pazar payı da ona göre artacaktır” dedi.

Diğer sektörlerde de çalışmaların sürdüğünü belirten Başkan Hacısalihoğlu, “Mobilyacılarımız da sektörü temsilen çok güzel hareket ediyorlar, sigorta ve su ürünleri sektörlerinde de çalışmalar sürüyor. Buradaki esas amaç, meslek komitelerinin sorunlarının toplu olarak çözülmesi ve rekabet şartlarının görülmesidir. Biz üyelerimizle bu çalışmaları yaparken bunun yanında diğer yandan Hükümetimizin ve birliğimizin bu kapsamda bakanlıkların yapması gerekenler konusunda ortak çalışmalar elbette sürdürülmesi gerekiyor” diye konuştu.

“UMEM Beceri 10 kapsamına hizmet ve tarım sektörü de dahil edildi”

Başkan Hacısalihoğlu, mesleki eğitimle ilgili destek projesi UMEM Beceri 10 kapsamına hizmet ve tarım sektörünün de dahil edildiğini hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Proje kapsamında geçmişte sadece üretim destekleniyordu. Trabzon’da yapılan bir araştırmada öne çıkan hizmet sektörü olmuştu. Biz de bunu dikkate alarak TOBB ve Bakanlıklarla yaptığımız yazışma ve görüşmelerde Trabzon gibi illerde hizmet ve tarım sektörünün de bu kapsama alınması talebimiz vardı. Sonuçta tarım ve hizmet sektörü de bu kapsama alındı. Bu kapsamda önümüzdeki hafta geniş kapsamlı bir bilgilendirme toplantımız olacak. Bütün arzumuz üyelerimizin bu desteklerden yararlanmasıdır.”

“Dış piyasalara açılmaya hazırlıklı olmalıyız”

Dış piyasalara açılma konusunda üyelerden odayla sürekli irtibat halinde olmalarını isteyen Başkan Hacısalihoğlu, “Pazarımızı genişletmek için uluslararası piyasalara hazırlıklı olmalıyız. Bu doğrultuda çalışmalarımız eskisi gibi devam ediyor. Bütün istediğimiz sizlerin bizlerle irtibatta olmanızdır. Proje Ofisimiz ve ABİGEM’den sizlere gerekli görevlileri gönderip sorunlarınızın çözümüne ne gibi katkı sağlamak istiyoruz. Sizlerden talebimiz bu konuya ilgili olmanızdır” dedi.

“Sochi’de inşaat alanında önemi bir potansiyel var, dikkatimizi buraya yöneltmeliyiz”

Rusya’nın Sochi kentinde 2014 yılında yapılacak Kış Olimpiyatları dolayısıyla büyük bir pazar oluştuğunu ve bu potansiyelden Trabzonlu firmaların da pay alması gerektiğinin altını çizen Başkan Hacısalihoğlu, “Geçen günlerde inşaat sektörünün dışa açılımıyla ilgili Sochi’ye gittik. Burada 2014 yılında yapılacak Kış Olimpiyatlarıyla ilgili yapılan yatırımları inceledik. Oldukça fazla inşaatın olduğunu gördük ve bu inşaatların 1,5 yıl içinde tamamlanma zorunluluğu var.  Ve hızlı bir zaman içine girildi imalat yönünden. Elbette bunların ihtiyaçları var. Bunlar inşaatla ilgili olduğu gibi diğer taraftan da hizmet sektöründe ihtiyaçlar gündeme gelecek. Herkesin dikkatini buraya vermesinde yarar olduğunu düşünüyoruz. Bu konu şehrin ekonomik sorunlarının giderilmesi yönünde kakı sağlayacak bir bölge olarak dikkate almanızda yarar var” şeklinde konuştu.
Başkan Hacısalihoğlu, “Medikal sektörünün de kendi içinde olduğu gibi kamuya mal satıp parasını alamama sorunu var. Bunun üzerine her ortamda çalışıyoruz. Bu konuda da çok fazla şikayet geliyor. Biz de oda olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Meslek Komitesi üyeleri sıkıntılarını dile getirdi

Toplantıda daha sonra meslek komiteleri üyeleri söz alarak düşüncelerini dile getirdi, yaşadıkları sorunların çözümü konusunda yardım istedi.

Madencilik, Taş Ocakçılığı ve Metalik Olmayan Mineral Ürünlerin İmalatı Meslek Komitesi üyesi Fatih Mengüç, madencilik sektörünün bürokratik işlemlerin ve ilgili mevzuatın karmaşıklığından yakındı, bu durumun işlerini zora soktuğunu söyledi.

Madencilik sektörünün ağırlıklı olarak taş ve mıcır işi yaptığını kaydeden Mengüç, “Derelerden malzeme alınması 2012 yılında yasaklandı. Doğaya zarar veren, kuralsız iş yapıyormuşuz gibi halk bize karşı tepkili. Bu konuda da çok sıkıntılıyız. Bunun giderilmesi konusundaki mevzuat da çok fazla ve karmaşık. Çok fazla kurumla irtibatımız var. Uzayan izinler yüzünden bazen işlerimizi kaybediyoruz. Bu konuda neler yapılabilir? Bürokrasinin bize karşı olan yaklaşımının ülke genelinde yumuşatılması lazım” diye konuştu.

Başkan Hacısalihoğlu; “Bütün işlerimizin belli standartlarda yapılması en büyük arzumuzdur”

Mengüç’ün konuşması üzerine Başkan Hacısalihoğlu, ÇED izinleriyle ilgili yürütülen çalışmalara değindi.

“Sektördeki sorunların farkındayız. ÇED ile ilgili izinler başlı başına bir problem. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın en son yaptığı çalışmalarda ÇED ile ilgili gerekli teminatlar alınarak ÇED verilmesi konusunda çalışma yürütülüyor. Bu konuyu biraz rahatlatacak. Bugün piyasada taşa çimentoya ihtiyaç var. Tabii bunların belirli kurallarda yapılması gerekiyor. Bir taraftan madencilik gelişsin diyoruz, diğer taraftan da engeller çıkartıyoruz, bu bir çelişkidir. Hepsi yapılsın ama bunun standartlarda yapılması arzu edilen konudur. Ekonominin canlanması açısından da arzu edilen budur. Bu sorunların bakanlığa iletilmesi bu konuda meslek komitesinde bir çalıştay yapılmasında yarar olduğunu düşünüyorum”

Toplantının sonunda meslek komitesi üyelerine seslenen Başkan Hacısalihoğlu, “Oda olarak her türlü konuda bize ulaşın. Buradaki sorun şehrin sorunu, şehrin ekonomisinin geliştirilmesi sorunudur. Her türlü konuda bizimle irtibatta olun. Elimizden geleni yapacağımızdan emin olun” diye konuştu.