Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM)  Trabzon’da ki hacizli araçları sordu. 

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Canalioğlu, Ergin’e, “ Trabzon ilimizde 10 yıl önce (2002 yılından önce) toplam kaç araca haciz konuldu?

Trabzon ilimizde 2002 yılından önce yediemin garaj, sayısı ne kadardır?

Trabzon İlimizde 2002 yılından sonra 2013 yılı sonu itibariyle yıllara göre ne kadar araca haciz konulmuştur?

Trabzon ilimizde 2002 yılı başı, 2013 yılı sonu itibariyle yediemin garaj sayıları ne olmuştur?” şeklinde ki soruları yöneltirken aldığı cevapla ise şaşırdı.

Bakan Ergin’in ciddi bir cevap vermediğini ifade eden Canalioğlu, “Ancak Bakanlıkca verilen cevapta mevzuattan bahsedilirken, söz konusu yediemin depoları gerçek veya tüzel kişilere ait olup, bu kişilerce işletilmektedir. Bu nedenlerle, özel depo ve garaj açılması ile Bakanlığımızca sicil kaydı tutulmakta olup, bunların sayısı hakkında herhangi bir istatistik mevcut değildir denilerek,

Bakanlık tarafından gayri ciddi bir cevap alınmıştır. Taktir ise Trabzon halkınındır” dedi.

Canalioğlu, Adalet Bakanlığının verdiği cevabın tam metnini de şu şekilde yayınladı:

            BAKANLIĞIN 21.08.2014 TARİHLİ CEVABİ YAZILARINDA;

Bakanlığımıza yöneltilip yazılı olarak cevaplandırılması istenilen 7/35678 Esas Nolu sora önergesinin cevabı aşağıda sunulmuştur.

I-     Taslağı Bakanlığımızca hazırlanan 02/07/2012 tarihli ve 6352 sayılı "Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yaym Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun" 05/07/2012 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

6352 sayılı Kanunun 17. maddesiyle, 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanununun 88. maddesinin beşinci fıkrasında;
"Haczedilen mallar, Adalet Bakanlığı tarafından yetki verilen gerçek veya tüzel kişilere ait lisanslı yediemin depolarında muhafaza edilir. Yetki verilen gerçek veya tüzel kişiler, bu yetkilerini Adalet Bakanlığının onayıyla alt işleticilere aynı standartları sağlamak koşuluyla devredebilirler. Bu devir, yetki verilen gerçek veya tüzel kişilerin soramluluklarmı ortadan kaldırmaz. Bu depoların yönetmelikte belirlenen nitelik ve şartlara uygunluğunun saptanması sonucunda işletme belgesi Adalet Bakanlığı tarafından verilir. Haczedilen malların muhafaza işlemleri; lisanslı yediemin depolarının kumlusuna, bu depolarda bulunması gereken asgari niteliklere, depo için alınacak teminata, mallar için muhtemel rizikolara karşı yapılacak sigortaya; işletici olma niteliklerine, işletici lisansına, Adalet Bakanlığı tarafından bu lisansın verilmesine; Adalet Bakanlığının lisanslı işletmelerle ilgili görev ve yetkilerine; faaliyetin durdurulması ya da iptali gibi idari tedbir ve tasarruflara; bu depoların denetimine ve diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar, Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikte düzenlenir. Haczedilen malların muhafazası aşamasındaki ücretler Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenecek tarifeyle belirlenir." şeklinde düzenleme yapılmıştır.

6352 sayılı Kanun ile değiştirilen İcra ve İflâs Kanununun 88. maddesinin beşinci fıkrası gereğince lisanslı yediemin depoları hakkındaki yönetmelik çalışması sonuçlanma aşamasındadır.

II-     13/07/1987 tarihli Mahcuz Malların Muhafaza Edileceği Adalet Bakanlığının Depo ve Garajların Çalıştırılmasına Dair Yönetmelik gereğince, Bakanlığımıza ait ve Bakanlığımızca işletilen yediemin deposu bulunmamaktır. Söz konusu yediemin depoları gerçek veya tüzel kişilere ait olup, bu kişilerce işletilmektedir. Bu nedenlerle, özel depo ve garaj açılması ile Bakanlığımızca sicil kaydı tutulmamakta olup, bunların sayısı hakkında herhangi bir istatistik mevcut değildir.

III- 2992 sayılı Adalet Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun "Görev" kenar başlıklı 2. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde, adlî sicilin tutulmasıyla ilgili hizmetleri yürütmek Bakanlığımızın görevleri arasında sayılmakla birlikte, adlî istatistikler takip türlerine göre dosya sayıları esas alınarak derlenmektedir. II bazında, üzerine haciz konan araç sayılarıyla ilgili olarak Bakanlığımızda talep edilen ayrıntıda istatistiki bilgi bulunmamaktadır.

Bilgilerinize sunulur.