Trabzon'un Köprübaşı ilçesinde yaşayan 72 yaşındaki Ali Akman, üç yıl önce belinde başlayan ağrılar yüzünden yurt dışında tedavi olmasına rağmen şifa bulamayınca çareyi memleketindeki doktorda buldu.
Yaklaşık 3 yıl önce tarlada çalıştığı sırada 1-2 kez düştüğünü ve sonra bel ve ayaklarındaki ağrıların giderek attığını belirten Ali Akman, kendisini ameliyat eden Op.Dr. Yusuf Aşık sayesinde ağrılardan kurtularak artık rahatça yürüyebildiğini söyledi.

Ameliyatı yapan Trabzon Özel Yıldızlıgüven Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Yusuf Aşık da, hastaya rutin ameliyatın dışında farklı uygulama yaptıklarını belirterek şöyle konuştu: "Hastamız bel fıtığı ameliyatı olduktan sonra Ağrı şikayetleri devam etti sonra ufak düşme sonucu ağrıları artınca bize geldi. İlerleyen dönemlerde ayaklarında kuvvet kaybı ve yürüyememe tablosu oluştu. Önce fizik tedavi başladı sonra yapılan tetkiklerde omurgada daha önce müdahale edilmiş olan bölgede enfeksiyon ve bütün elemanların kırık olduğu tespit edildi." Hastayı fizik tedaviden devraldıklarını anlatan Aşlık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunu yapabilecek birkaç şey vardı. Bunlardan biri enfeksiyon, bir tanesi tümöral olaylar. Öncelikle tomografi eşliğinde o bölgeden biyopsi aldık. Hepsi enfeksiyon lehine geldi sonraki aşamada hastayı ameliyat ettik. Ameliyatta hem kırığı düzeltmek hem enfeksiyonsa enfeksiyon veya tümöralsa tümeral bölgeyi temizleyerek hastayı sağlığına kavuşturmaktı amacımız. Bu nedenle hazırlıkları yaparak hastayı ameliyata aldık." Ameliyatın iki aşamalı yapıldığını belirten Aşlık, şunları söyledi: "Biz hastanın iki ameliyatı kaldıramayacağını düşünerek sırttan açılmışken oradaki küçük boşluklardan ön tarafa ulaşarak ön taraftaki kitleyi temizledik. Oluşan boşluğa yerleştireceğimiz kafesi parçalayarak sırttan oluşturulan küçük deliklerden içeriye doğru atıp orada tekrar birleştirdik. Bu şekilde ön tarafında desteğini sağlamış olduk. Yani ikisini birleştirerek sadece sırttan yapılan ameliyatla hastayı sağlığına kavuşturmuş olduk. Şu an hastamız gayet iyi yürüyebiliyor. Bir süre sonra bastonları bırakacak."

Bu tür vakaların sadece yaşlılarda olamayacağına işaret eden Aşık, şunları söyledi: "Bu tür vakalar yaşlılarda daha sık görülüyor ancak gençlerde olabiliyor. Özellikle bel fıtığı tarzında Ağrı şikayetleri olan hastalar yatarken, istirahat halinde iken ağrıların olması nedeniyle bize müracaat etmektedir. Yapılan tetkiklerde altta yatan sebepler tespit ediliyor ona göre tedavileri yapılıyor."

ARTIK RAHATIM

Sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Ali Akman, ağrıları yüzünden Almanya ve Avusturya'ya bile gittiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Tedavi için yurt dışında doktorların yanı sıra Türkiye'de bel fıtığı tedavisini meslek edinmiş kişilere gittim. Yürüme zorluğu çekiyordum. İstanbul'da bel fıtığından ameliyat olduktan bir hafta sonra ağrılarım artarak iltihap oluştu. Ağrı ve sancılar son iki ay çekilmez oldu sonra bana doktor Yusuf Aşık'ı tavsiye ettiler. Kendisi beni ameliyata aldı şimdi taburcu olacağım. Yürümem artık eskisi gibi. Doktor yakında bastonları kullanmayacağımı da söyledi."