Yalova’da iki gün önce sokakta yürürken, görüp ayırmaya çalıştığı kavganın ortasında kalan ve polisin sıktığı biber gazından etkilenerek komaya giren astım ve panik atak hastası Çayan Birben, (31) dün hayatını kaybetmişti. Birben’in cenazesi kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için İstanbul’daki Adli Tıp Kurumu’na getirildi. Birben’in yakınları ve sevenleri de bugün Adli Tıp Kurumu’nun önünde toplandı. Yakınları, Çayan Birben’in hayatını kaybetmesinden polisin sorumlu gördüklerini belirtti.

Polislerin duyarsız davranması ve özverili olmamasından şikayet eden Çayan’ın dayısı Soner Haberal, "Cahillikten de olabilir. Çok büyük suçlu gibi davranmışlar. Olay yerindeki 5-6 polis bu gençleri tutamayıp biber gazı sıkıyor. Yeğenim özellikle ’Hastayım biber gazı sıkmayın’ diye yalvarıyor. Bu duruma söylenecek daha hiçbir şey yoktur. Adli Tıp Kurumu’ndayız sonuçları bekliyoruz" diye konuştu.

Rize, Pazar Subaşı Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yunus Demir ise Çayan Birben için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalıştıklarını kaydetti. Kimsenin istemediği bir sonucun yanşadığını aktaran Demir, "Böyle olmasını istemezdik. Bundan sonra olmaması için elimizden geleni yapacağız. Sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi. Devletin kolluk kuvvetleri herkese biraz daha özverili davranması gerektiğini ifade eden Demir, "Çayan, Yalova’da çok tanınan ve sevilen bir kişidir. Büyük yalvarışlara rağmen, dinlemeyip biber gazı sıkıp böyle bir sonu hazırladılar. Hepimiz çok üzgünüz. Dün Yalova’daki görevlerimizi yaptık. Cenazemizi aldık Adli Tıp Kurumu’na getirdik. Buradaki işlemler bittikten sonra cenazemizi uçakla Rize’ye memleketimize göndereceğiz" diye konuştu.

Yakınları, Çayan Birben’in CHP milletvekili ve tutuklu Ergenekon sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın akrabası olduğunu belirtti. Çayan’ın cenazesi kesin ölüm nedenini ortaya çıkaracak olan otopsi işleminin yapılmasının ardından toprağa verilmek üzere memleketi Rize’ye gönderildi.