Ünlü yazar ve düşünür Cemil Meriç doğumunun 96. yıldönümünde Trabzon’da düzenlenen programla anıldı.

Meriç’in doğum günü olan 12 Aralık Çarşamba günü Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç konuşmacı olarak katıldı.

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz, Emniyet Müdürü Ertan Yavaş ve çok sayıda katılımcının izlediği programda konuşan Prof. Dr. Ümit Meriç, Cemil Meriç’in, gönüllerin ancak kalemlerle fethedilebileceğine inandığını ve hayatı boyunca da bu konuda mücadelesini sürdürdüğünü dile getirdi. Meriç, “ Cemil Meriç bir masa başı insanıydı. Gözleri gördüğü ve gözlerini kaybettiği dönemde o, asıl insanlık savaşının insanın kendi kendini fethetme savaşının, insanını çevresini tanıma savaşının, insanın dünyayı tanıma savaşının masa başında olacağını idrak edenlerdendi. Cephelerde değil, silahlarla değil, kalemlerle gönüllerin fethedilmesinin lazım geldiğini düşünürdü.” İfadelerini kullandı.

Cemil Meriç’in ideallerini gerçekleştirmek için daima doğru bildiğinden ödün vermediğini ifade eden Meriç, “Bu anlamda babam Cemil Meriç,’ Bir çağın ideali, idealin kendisi değildir, herhangi bir idealdir’ demiştir” ifadelerini kullandı.



Meriç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ Cemil Meriç, her çağın kendisine göre güzel bir anlayışı var. Bütün bu güzellikleri tatmaya çalışalım. Ufkumuzu genişletelim. Geçen devirlerde yaşamak, derinlemek ve ömrü alabildiğine uzatmak, başka ülkelerde yaşamak, başka insanlarla acı çekmek, başka insanlarla gülmek, damlayken denizleşmek ve anı ebediyete sığdırmak, kalbini bütün heyecanlara açmak, çağların ve politikaların sınır taşlarını devirmek’ diyerek dünyaya geniş bir pencereden bakmıştır”


Programın sonunda Başkan Gümrükçüoğlu, büyük yazar ve düşünür Cemil Meriç’i daha yakından tanımamızı sağlayan kızı Meriç’e katkılarından dolayı teşekkür ederek plaket verdi.

Başkan Gümrükçüoğlu ayrıca programdan önce belediyeyi ziyaret eden Meriç7ı Trabzon’da görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.