61SAAT HABER SERVİSİ - TBMM’de da kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da onayladığı Anayasa Değişikliği için referandum süreci Trabzon’da da başladı. Süreçle ilgili ilk başlangıcı ise Trabzon’da CHP yaptı.  CHP İl Başkanı Turgay Güngör, parti il binasında partililerle düzenlediği basın toplantısı ile ‘Hayır’ kampanyası için ilk başlangıcı verdi.

CHP İl Başkanı Güngör, “CHP Parlamento grubu olarak Anayasa Mahkemesine gitmesi hakkına rağmen, bu yolu tercih etmedik. Ve halkın mahkemesine gitmeye, halkın tercihleri ile ‘Hayırları’ çıkarmaya karar verdik. Çalışmalarımız bugün itibariyle fiilen başlatılacaktır. Tüm mahallelerde, kimlerin sözcülüğü yapacağı hangi ekiplerle çalışılacağı yapıldı. Sözcülerimiz gerekli eğitime tabi tutuldu. Artık teknik alt yapısı tamamlanmış, donanımlı ekiplerle alanlarda olacağız” dedi. 
Güngör, sözlerine şu şekilde devam etti: “Adalet ve Kalkınma partisi 15 yıldır tek başına iktidardadır. Bugüne kadar istediği hangi kanunu çıkaramadı. Tüm bakanlıklar, TBMM’de parlamenter güç, bürokratik yapı hukuk sistemi kısa her şey ama her şey tümüyle elindeyken hangi kararları almak istedi de alamadı. Buna kim engel oldu. CHP’ mi engel oldu? 

15 yıllık iktidarının son 2 yılında ülkede fiili olarak başkanlık sistemi uygulanmaktadır. Buna rağmen hem ekonomi de hem de terörde kötü tablodayız. Bunun sebebi ülke iyi yönetilemiyor” 

CUMHURBAŞKANI, SİGORTADIR

Parlamenter demokratik sistemde Cumhurbaşkanı sigortadır, tarafsız olmalıdır. Partili Cumhurbaşkanı nasıl olacak? Tarafsız Cumhurbaşkanı partisini mi milleti mi temsil edecek. Nasıl Cumhurun başı olacak. Bugün milli iradenin yüzde yüzü parlamentoda temsil ediyor. Bu Anayasa değişikliği gerçekleştiği takdirde Cumhurbaşkanını yüzde 51 ile seçildiğini varsayarsak, yani yüzde 100’ü temsil eden Parlamentoyu fesih edebilecek. Bunun hukuk ve adalet neresinde. Denilebilir ki bugün ki Anayasa’da da Cumhurbaşkanını fesih yetkisi var. Var ama ne zaman var. Seçimlerden sonra hükümet kurulamazsa gibi.. 
Yeni Anayasa’da milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılıyor. Ama parlamento, hem etkisiz hem de yetkisiz kılındı ama sayısı artıyor. Ama yetkileri elinden alınıyor. Artış görülen 50 milletinin 5 yıl sürede ki ülkeye maliyeti 187 milyon TL… 

ANAYASA’DA Kİ DEĞİŞİKLİKLERDEN BAZILARI.. 
Getirilmek istenilen Anayasa değişikliği ile Başbakanlık kaldırılıyor. Kurulacak hükümet meclisten güven oyu istemeyecek. Gen soru verilemeyecek. 
Bu anayasa değişikliği ile tek adam rejimi olmaktadır. 
Anayasa değişikliği gerçekleşirse Cumhurbaşkanı istediği bakanlığı kurup kaldırılabilecek, tek başına müsteşarları, genel müdürleri, daire başkanlarını, valileri, büyükelçileri, kaymakamları üst düzey tüm bürokratların görev yetki ve sorumluluklarını belirleyip tek başına atayacak. Böyle sınırsız yetki tek başına kimseye kullandırılabilir mi?
Anayasa Mahkemesi 15 üyeden oluşuyor, 12 tanesi Cumhurbaşkanı atıyor, 3 tanesini genel başkan sıfatıyla parlamentoda oluşturduğu sayısal üstünlükle Cumhurbaşkanını istediği kişiler atayacaktır. HSYK 13 üyeden oluşan bu kurulun 4 tanesini Cumhurbaşkanı atıyor. Geri kalan 2 kişi Adalet Bakanı ve Müsteşar. Geri kalan 7 üyede yine bir partinin genel başkanı olarak seçilen ve parlamentonun büyük çoğunluğunu oluşturacak olan Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen üyeler tarafından belirleniyor. Bunun neresinde demokrasi var neresinde adalet hukuk var”