61SAAT HABER SERVİSİ

Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon teşkilatı bugün 5 Aralık 2016 Türk Kadınına "Seçme ve Seçilme Hakkı" verilişinin 82.Yıldönümü sebebi ile Atatürk Alanı’nda toplandı.

CHP Trabzon törene önce saygı duruşu sonra istiklal marşı ardından da çelenk koyarak başladı.

Alanda açıklamalarda CHP Trabzon Kadın Kolları İl Başkanı Havva Olcayto kadınların günümüzde yaşadığı sorunlardan bahsederek “ Bugün, 5 Aralık 2016 Türk Kadınına "Seçme ve Seçilme Hakkı" verilişinin 82.Yıldönümü. Kadın hareketinin siyaset yapmaya dair taleplerinin ve mücadelesinin devamı olarak, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde, onun eşsiz Öngörüsü sonucu, 5 Aralık 1934'te, pek çok Avrupa ülkesinden çok önce kadınlara verilen bu hak, kadınlar açısından bir devrimdir. Türkiye'nin demokratikleşmesinin en önemli adımlarından biridir. Aradan geçen 82 yılda, biz kadınların kazanımlarını daha ileriye taşıması gerekirken, eğitimde, istihdamda karar alma ve yönetim mekanizmalarında önümüze konulan engeller sonucu gelinen noktada, maalesef olması gereken yerde değiliz. 2015 Genel Seçimi sonucunda biz kadınlar, TBMM'de sadece 76 kadın vekille %13 oranında temsil ediliyoruz. Nüfusun yarısı olan biz kadınlar, yasalar önünde erkeklerle eşit haklara sahibiz, ancak haklara ulaşmada eşit değiliz. Oysa daha çok kadın vekil demek, kadına yönelik şiddet, kadın istihdamı, eğitim gibi konuların daha fazla ele alınması ve çözüm üretilmesi demektir. 



Ne yazık ki hala "TEMSILDE ADALETTEN" ya da "SONUÇTA ESITLIKTEN" söz edemiyoruz. "Anayasa önünde Kadın ve Erkek eşittir " demek yeterli olmamakla, kadınlar Anayasa ve yasalarla zorunlu kılınacak özel önlemlerle desteklenmedikçe "sonuçta eşitlikten söz edilememektedir. Oysa demokrasilerde en önemli iki unsur, eşitlik temeline dayalı TEMSIL ve KATILIMDIR. Yani EŞIT TEMSIL ve EŞIT KATILIMDIR. Hayatın her alanında kadın ve erkek eşit olmadan toplumsal refah sağlanamaz. Toplumsal refahın sağlanması için kadınların siyasal yaşama katılımlarının önündeki pek çok engelin kaldırılması gerekmektedir. Kadınların eğitimden yeteri kadar faydalanamaması, çalışma hayatında yer alamaması, çalışanların ise erkeklerle eşit koşullarda olmaması en büyük engellerdendir. Türkiye, dünyada kadınların eğitim düzeyi açsından 104, ekonomi ve fırsat eşitliği açısından 127, iş gücüne katılma oranı açısından 123.sıradadır. Türk kadını dünya sıralamasında her alanda bu kadar geride olmayı hak etmemektedir.



Toplumsal cinsiyet rollerinin kadınlara dayattığı geleneksel değer yargıları kadınların sadece eş olma ve annelik rolleri ile sınırlandırılması da önemli sorunlardandır. Oysa eğitim, kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal alanlarda var olabilmelerinin en önemli aracıdır. Ne yazık ki AKP iktidarı kız çocuklarını okuldan uzaklaştıran düzenlemeleri birbiri ardına devreye sokmuştur. 4+4+4 eğitim sistemi, taşımalı eğitim sistemi, kız öğrencilerin beşinci ve altıncı sınıftan sonra eğitimlerini bırakmalarına sebep olmuştur. AKP, Kadın İstihdam Paketi ile, kadınları iş ve sosyal yaşamdan uzaklaştırarak, eve ve güvencesizliğe hapsedecek düzenlemeler yapmaktadır. Ayrıca kadınlar çalışma hayatında çoğunlukla kayıt dışı ve daha az ücretle çalıştırılmakta, çalışan kadın erkeklerle "eşit işe eşit ücret" alamamaktadır. 

Mevcut iktidar, kadınların kaç çocuk doğuracağına, nasıl doğuracağına, gece sokakta yürüyüp yürüyemeyeceğine. Kahkaha atıp atamayacağına karar vermeye, kılık kıyafetine. Zihnine, bedenine, kimliğine hükmetmeye çalışmaktadır. 

Kadınların önündeki bu engeller kadının siyasal yaşama katılma konusunda erkeklere oranla çok daha tanla mücadele vermek zorunda kalmalarına neden olmaktadır. 
Kadınların bu konuda, bugüne kadar verdikleri mücadele çok çok değerlidir. Ancak gelinen noktada. Anayasa ve yasalarda var olan haklarımızı hayata geçirmek için daha iyi örgütlenmemizin, dayanışmamızı güçlendirmemizin, emeğimizi birleştirmemizin gerekliliği odaya çıkmaktadır. Yakın zamanda kız çocuklarının tecavüzcüsü ile evlendirilmelerinin önünü açacak yasa tasarısının geri çekilmesi, kadınların dayanışarak, güçlerini birleştirerek verdikleri örgütlü mücadelenin sonucudur. Yine, siyasi partiler yasasında kadın lehine yasal düzenlemeler yapılması, seçim sisteminde kadınları engelleyen ayrımcı unsurların kaldırılması kadın odak mücadelesi ile olacaktır. Biz inanıyoruz. "DÜNYA YERINDEN OYNAR. KADINLAR BIRLIK OLSA" 

Birlik olacağımız inancıyla tüm kadınlara her alanda erkeklerle eşit, özgür bir dünya diliyoruz.