Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt, bir rüyadan uyanış olan çimento fabrikası yatırımının, Tonya'da yaşanan göçü durduracağına inandığını bildirdi.

Kurt, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın takibi ile Tonya'ya kurulması planlanan çimento fabrikasında bir adım daha atıldığını belirtti.

Maden ruhsatları alınan, etüt raporları tamamlanıp onaylanan Tonya Çimento Fabrikası'nın kurulacağı alanın satış ihalesinin 22 Ağustos 2012 tarihinde EMBA Trabzon Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ'nin katılımı ile Tonya Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildiğini ifade eden Kurt, 2886 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 45. maddesine göre açık artırma usulü ile yapılan ihaleye, 1 milyon 383 bin lira teklif verildiğini ve ihalenin komisyon tarafından kabul edilerek onaylandığını vurguladı.

Kurt, Bakan Bayraktar'ın yakın takibi ve özel ilgisi ile kurulacak çimento fabrikasının bölgede yüksek olan çimento fiyatlarını dengeleyeceğini, inşaat maliyetlerini azaltacağını, işsiz gençleri doğdukları yerde iş sahibi yapacağını ve çevre ülkelere ihracat gerçekleştirileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"800 ile 2 bin kişi arasında istihdam edeceği tahmin edilen çimento fabrikası, en son teknoloji kullanılarak inşa edileceğinden, havaya toz ve gaz bırakmayacaktır. Tonyalı iş adamlarından Yılmaz Beçikoğlu, 'yüzde yüz Tonyalı' lakaplı Mete Bülgün ve Dünya Göz Hastaneleri yönetim kurulu üyesi Oflu hemşehrimiz Dr. Eray Kapıcıoğlu'nun 250 milyon dolar sermaye ile kuracağı fabrikanın yıllık 2 milyon ton çimento üretmesi ve ekim 2012'de temelinin atılması planlanmaktadır. İlçemize yapılması planlanan çimento fabrikası işi için Sayın Başbakanıma ve Sayın Bakanıma sonsuz şükranlarımı sunuyorum."

Tonyalıların artık iş için büyük şehirlere göç etmeyeceklerini, depremlerde kolonların altında kalmayacaklarını ve doğdukları yerde doyacaklarını ifade eden kurt, şöyle devam etti:

"Bu, bilene büyük iyiliktir. Çevre kirliliği konusunda vatandaşlarımızın hassasiyeti vardır. Trabzon şehir merkezindeki çimento fabrikasını gördük. Toz yok, bunda da olmayacak. Bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun. Bir rüyadan uyanış olan çimento fabrikası yatırımının, Tonya'da yaşanan göçü durduracağına inanıyorum."