MİMAR MÜTEAHHİT ÖZGÜR ERAYDIN:
"ÇİMENTO'NUN YERİNE TRABZON'UN YENİ MEYDANI  VE EN AZ SULTAN AHMET GİBİ BİR CAMİ VE DİĞER DİNLERE YÖNELİK İBADETHANE YAPILABİLİR"


Röportaj: Erhan ESASPEHLİVAN



Doğu Karadeniz'in en büyük acil servisi ve yoğun bakım ünitesini KTÜ'de inşaa eden Trabzonlu Özgür Eraydın ile inşaat sektörünü Trabzon'u ve hayallerini konuştuk.

Türkiye'nin en büyük Acil Servis ve Yoğun Bakım Ünitesi inşaatı Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi yeni binası önünde hızla yükseliyor. 14 bin metrekarelik bir alana kurulacak olan bina 6 kattan oluşuyor. Binayı Trabzon'un evladı olan Özgür Eraydın'ın sahibi olduğu Arter firması yapıyor. Türkiye'nin en büyük acil servisi ve yoğun bakım ünitesi inşaatını kendi memleketinde yapmanın ayrı bir gurur kaynağı olduğunu belirten Eraydın, "14388 m2 toplam kapalı alanı, 50 yataklı acil servisi ve 24 yataklı yoğun bakım ünitesi ile Trabzon bölgeye hitap edecek çok donanımlı bir sağlık tesisine sahip olacak. Normalde iş bitiş tarihimiz 2013 yılı mart ayı. Fakat biz bu yılın sonuna binamızı yetiştirmeye çalışacağız. Bu Türkiye'de yaptığımız en önemli tesislerden biri. Böylesine devasa bir acil servis hiçbir yerde yok. Biz Türkiye'nin ilk akıllı otoparkını yapan bir firma olarak ta, ilkleri başarmanın mutluluğunu ayrıca yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.



TRABZON İÇİN EN BÜYÜK HAYALİM TRABZON
SİLUETİNE UYGUN BUTİK BİR KONUT PROJESİ

devamı 2.sayfada...



TRABZON İÇİN EN BÜYÜK HAYALİM TRABZON
SİLUETİNE UYGUN BUTİK BİR KONUT PROJESİ
Trabzon'a olan hayranlığını her seferinde dile getiren Eraydın, "Ben Boztepe sırtlarına öyle dikine çivi gibi sıralanmış siteleri görünce üzülüyorum. Ben vadilerimize çok katlı, mimariden uzak binalar dikilmesine üzülüyorum. Benim en büyük hayalim şöyle geniş bir araziye, Trabzon'un siluetini bozmayacak, tarihi motifleri içinde barındıran mesela ortasında bir serenderi ,değirmeni vb olan butik bir konut projesi yapmaktır. Öyle kutu kutu evler inşa ederek yapılan projeler bana uymuyor. Ben haz almadığım işi yapmak istemem. Trabzon'da olmaktan mutluluk duyuyorum ve buraya kafamdan geçtiği haliyle bir proje yapabilirsem bu mutluluğum kat kat artacaktır. Arsa arayışlarımız sürüyor. Bulduğumuzda gerçekten Trabzon'da yerel yönetimlerinde, mimarlar odası gibi sivil toplum kuruluşlarında da gıpta ile bakacağı bir proje yapmayı hayal ediyorum" şeklinde konuştu.



TÜRKİYE'DE MÜTEAHHİTLİK ZOR
Türkiye'de son dönemlerde müteahhitlik yapmanın zorlaştığını dile getiren Eraydın fiyat kırmalar yüzünden kalitesiz işlerin ortaya çıktığını belirterek, "mesleki sorumluluğumuz gereği, gerekli standartların sağlandığı işler dışındaki ihalelere girmek istemiyoruz. Ben bu işi iyi bildiğim için özel sektörü tatmin edecek işler yapmaya özen gösteriyorum. Özveri gerektiren işler bunlar fakat tutuluyor. Yaptığımız 3 işin 2'si özel sektöre yapıyoruz. Özen gösterdiğimiz içinde sınırlı sayıda işlere giriyoruz" dedi.

ÇİMENTO'NUN YERİNE SULTAN AHMET GİBİ KOCA BİR CAMİ YAPILMALI

devamı 3.sayfada



ÇİMENTO'NUN YERİNE SULTAN AHMET GİBİ KOCA BİR CAMİİ YAPILMALI
Çok üretken ve uçuk fikirleri olan bir mimar olduğu için 2004 yılının sonunda Değirmendere'den kaldırılacak olan Çimento Fabrikası ile ilgili görüşlerini sorduk. Eraydın hiç düşünmeden, "Oraya Sultan Ahmet gibi koca bir camii yapılabilir" dedi. Şaşırdık, Eraydın devam etti, "Hatta adını Sultan Mehmet koyalım. Kocaman bir şey olsun. Trabzon'u simgelesin. Etrafına alışveriş merkezleri, fuar alanları, altına dev bir otopark yapılsın. Yeşil alanları ile, gezinti yerleri ile Trabzon'un buluşma noktası halini alsın. Belki birileri bize tepki gösterecek ama batıda böyle. Şehirlerin meydanları hep büyük kiliselerle simgelenir. Bizim Trabzon'umuz da öyle büyük bir camimiz yok.



KENTSEL DÖNÜŞÜMLERDE ŞEHRİN SÜLİETLERİ ÇOK BOZULDU
Mimar bir müteahhit olarak TOKİ ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkındaki görüşlerine de başvurduğumuz Özgür Eraydın, Bayraktar'ın kentsel dönüşüm kanunlarını çok beğendiğini kaydederek şunları söyledi, "Bundan önce sığınacak bir yeri olmayan, çok uygunsuz şartlarda yaşayan insanların başlarını sokacak yerler yapmak adına şehirlerde kentsel dönüşümler yapıldı. TOKİ ve o dönem başında olan Sayın Bayraktar bu görevlerini zamanında yerine getirerek önemli bir sorunu ortadan kaldırdılar. Devleti zarara uğratmayı bir kenara bırakın TOKİ en iyi kar eden kurumlar arasında yerini aldı. O dönem aceleci davranıldığı için yapılan estetikten uzak binalar şehirlerin siluetini bozdu. Bayraktar bununda farkına vardı. Artık yeni kanunlar, yeni yasalar çıkarıyor. İnşaat sektörü ve müteahhitlik adına güzel kanunlar bunlar. Bize önemli kolaylıklar sağlayacağından şüphemiz yok. Artık kentsel dönüşümler yapılırken şehirlerin siluetlerine özen gösterilmeli. Her ile ayrı bir proje, o yöreye özgü bir yapı inşa edilmeli. Trafik yoğunluğu göz önünde bulundurulmalı. Finans Centerler yapıldığı gibi artık Central Park'larda yapılmalı. Şehirlerin nefes almaya ihtiyacı var. Gidişat iyi. Artık bu tür olguların göz ardı edilmeyeceğini düşünüyorum."

RANDEVULAR AKSAYICA….

devamı 4.sayfada



RANDEVULAR AKSAYICA….
Eraydın'ın aklı fikri Trabzon'a yeni yatarımlar yapmakta. Öylesine soluksuz anlatıyordu ki hayal ettiklerini, çay içmeye fırsatımız bile olmadı. Randevularda aksayınca daha uzun sohbetlerin sözünü alarak ayrıldık KTÜ Farabi Hastanesi'ndeki şantiyeden. Eraydın çok özemle ve öyle sıradan bir müteahhit gibi her ihaleye atlamıyor. Bu özelliği de onu ayrıcalıklı kılıyor. İlerleyen yıllarda Türkiye'nin saygın müteahhitleri arasına adını yazdıracak bir girişimci.

Röportaj: Erhan ESASPEHLİVAN