5 Temmuz 2009 dünyanın gözü önünde gerçekleşen bu katliama tüm dünyanın seyirci kalarak üç maymunu oynadığını belirten Altaş şu ifadeleri kullandı;

"Yanlız bırakılan Doğu Türkistan'lı Türk kandaşlarımızın
eğitim,sağlık, ve sosyal haklar gibi tüm yaşam hakları ihlal edilmiştir, Müslüman Doğu Türkistan halkının, çocuk yapmasını engellemiş, camilere girişleri yasaklamıştır. Doğu Türkistanlı gençler bedavaya fabrikalarda çalıştırmıştır. Çin Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin dilini,dinini,kültürünü kullanmayı,neredeyse bir suç haline getirerek asimilasyon uygulamıştır. Uygulanan asimilasyon bile Çin'li yöneticilere yetmemiş Doğu Türkistan bölgesinde ki Türk nufüsuna soykırım girişiminde bulunarak Türkleri kitleler halinde imha etmiştir.

Çin'in  başvurdurduğu  bu yıldırma, yok etme ve soykırım metotları hala devam etmektedir. Katledilerek şehit edilen Müslüman Doğu Türkistanlı kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. Doğu Türkistanın bir an önce işkence ve zulümden kurtularak huzur ve mutluluk dolu günlere kavuşması ümidiyle;katliamı bir kez daha lanetliyorum”. Bugün Yine 5 Temmuz 1993'de PKK' nın köy basarak Erzincan'da Başbağlar'da; çoluk-çocuk, genç-yaşlı, kadın-erkek demeden, otuz üç vatandaşımızı katletmesinin de yıldönümü;bugün Türk milletinin yüreği iki kez sızlamıştır. Terörün her türlüsünü lanetliyor Bu vesileyle Başbağlar şehitlerimizi ve vatan uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimizi de şükran ve rahmetle anıyorum,ruhları şad olsun.
Ne Urumçi'yi ne de Başbağları unutmadık,unutturmayacağız"