61SAAT HABER SERVİSİ -   Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu Ulaştırma Bakanlığı 2017 Bütçe Görüşmelerinde konuşan AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Trabzon’a 2. Havaalanı ve demiryolunu gündeme taşıdı.

Trabzon Havalimanının kapasitesinin üzerine yolcu sayısına ulaştığına dikkat çeken Cora, “İç hat terminali bu kapasiteyi artık taşıyamaz duruma gelmiştir. Kar eden nadir havalimanlarından biridir. Bu nedenle bugün ve gelecek ihtiyaçlar doğrultusunda öncelikle havaalanımıza ikinci pist, bunun mümkün olmaması durumunda teknik olarak ve coğrafi kaygılardan dolaylı, Mania Planı engellerinden dolayı yeni bir havalimanının yapılmasının da mümkün olacağını düşünmekteyiz.  Aynı şekilde uçak park alanları ve iç hat yolcu salonu kapasitesinin arttırılması hususunda da taleplerle karşılaşmaktayız” ifadelerini kullandı.

Cora, sözlerine şu şekilde devam etti: “Trabzon Avrupa’dan Kazakistan’a kadar yük taşımacılığı yapan tırların geçiş noktasında bulunan Trabzon sahil yolu trafik yoğunluğunun artmasıyla birlikte ihtiyaçlara cevap veremez duruma gelmiştir. Bu nedenle ilimizin uluslararası kimliğini de pekiştirecek kent giriş çıkışına rahatlatacak sınırlı olan arazi kullanımının önünü açacak v e çok merkezli şehir konumuna ulaştıracak olan Güney Çevreyolu Projesinin hayata geçirilmesi şehrimiz açısından büyük önem arz etmektedir. Güney Çevre Yolunun toplam uzunluğu 31,5 km’dir. Trabzon’un 15 km batısında bulunan Salacık mevkisinden başlayıp, Trabzon güneyinden geçerek, Trabzon’un 10 km doğusunda bulunan Kaşüstü Beldesinde mevcut sahil yoluyla bağlanmaktadır. Bu projenin komple uygulama projesi onaylı olup yatırım programına alınması ve daha sonra ki yıllara sari olarak da yapımının tamamlanmasını arzu etmekteyiz”

Konuşmasında son olarak Trabzon’a yapılması düşünülen Demiryolu ile ilgili konuşan Cora, Başbakan Binali Yıldırım’ın Bayburt konuşmasındaki sözlerine atıfta bulunarak, “Bayburt’a değil, Trabzon’u da Rize’yi de, Giresun’u da heyecanlandıran bir projeden bahsetmiştir. Trabzon İran Lojistik Merkezi konumu bugün de güncelliğini korumaktadır. Bu doğrultuda çalışmaları devam eden Trabzon – Erzincan Demiryolu Projesinin hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Trabzon şehrine geldiğinde Trabzon’a yaptığı konuşmasa şöyle arz etmiştir: “Trabzon az zamanda dahile demiryoluyla birleştirmek, güzel rıhtım ve limanla teçhiz edilmiş görmek nuhbe-i amalimdir”

Aradan yaklaşık yüz yıl geçmiştir. Onun vasiyetinin yerine getirilmesi yüz yıllık bir projenin de hayata geçirilmesi anlamında çok önemli bir dönemdeyiz. Sayın Başbakanımızın bunu Bayburt’tan müjdelemiş olması, sunum kitapçığınızda da bunun planlanan yollar arasında yer alması bizleri fevkalade umutlandırmıştır. Aynı zamanda bu demiryolu Trabzon Limanını Batum’a bağlayacak. Trabzon – Batum Demiryolu projesinin de ön çalışması niteliğinde olacağını düşünmekteyiz”’ dedi.