61SAAT HABER SERVİSİ - SERKAN KILINÇ - AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, 61saat.com’a konuştu. Röportajın ilk kısmında FETÖ darbe girişimi ve Trabzon’da FETÖ operasyonlarını değerlendiren Cora, ikinci kısımda ise Trabzon ile ilgili soruları yanıtladı. 

61saat.com İmtiyaz Sahibi Erhan Esaspehlivan ve Yayın Danışmanı Ali Savaş’ın sorularını yanıtlayan Cora, özetle şu şekilde konuştu:

KAMULAŞTIRMA SORUN OLUYOR
Çok önemli hizmetler yaptık. Trabzon’da bir başka ilde ki yatırımları kıyaslamak doğru değil. İstanbul’da ki Yavuz Selim Köprüsünün yapılma maliyetinin yarısı kadar da Trabzon’da ki Kanuni Bulvarının kamulaştırma masrafı...
Kamulaştırma masrafı olmadan Trabzon’da yüz yatırım yapalım. Ama kamulaştırma masrafı olacaksa 10 yatırım yapalım diyorlar. Bakanlıklarda karşılaştığım en önemli sorunlardan bir tanesi.. 18 uygulaması her zaman yapamıyorsun. Trabzon’da arazi kısıtlı olduğu için vatandaş açısından çok büyük ağır külfet oluyor. Dolayısıyla kamulaştırma ile hizmetlere ulaşmaya çalışıyorsun.

KANUNİ BULVARINDA DURAKLAMA OLDU...
Kanuni Bulvarında biz seçildiğimiz dönem duraklama vardı. Ama sayın bakanımızın gayretleri ile beraber milletvekili olarak takibimizle beraber yeniden ödenek ayrılarak devam ediyor. Şuan da Türkiye’nin en özel tünelleri yapılıyor.



KANUNİ BULVARI İÇİN 900 MİLYONA İHTİYAÇ VAR
Trabzon’da aslında 10 ay içinde Kanuni Bulvarında yeniden ivme kazandırdık. Şuan da yaklaşık 500 milyon TL daha kamulaştırma bedeli için bütçeye ihtiyacımız var. 400 milyon TL daha yol yapım için ihtiyaç var. Kamulaştırmada her bir parsel için dava söz konusu. Süreci ister istemez uzatıyor. Kanuni Bulvarında 2011 yılında ilk temeli atmıştık.  2014’de hız kazanmıştı. Ama Tanjant yolu gibi olmayacak. 1-2 yıl içinde tamamlanacak. 26. Dönem içinde bitecekti. Kanuni Bulvarı mini Güney Çevre Yoludur.  2 şerit olsaydı  Boztepe’ye kadar kamulaştırma yapılmayacaktı. Ama 3 şehit gidiş 3 şerit geliş olunca kamulaştırma yapılmak zorunda kaldı. Ama şuan da Tanjant ve Yeni Sahil Yolu şuan da ihtiyaçlara cevap vermiyor. Kanuni Bulvarı bitirilmesi ile 5-6 yıllık trafik sorunu çözülecek. Ondan sonra Güney Çevre Yolunun başlanması gerekiyor.

 ARAKLI DAĞBAŞI YOLU İHALEYE ÇIKTI
Erdoğdu yolunun açılması ile birlikte Güney Çevre Yoluna açılan arter oldu. Şehir o tarafa büyüyebiliyor. Kireçhane yolu aynı şekilde devam ediyor. Uğurlu-Karşıyaka Yolu da çok önemli projedir. En son Karayolları Bölge Müdürümüzle bir araya gelinip, sayın Bakanımızın da onayı alınarak bu yolun sahil yoluna bağlantı güzergahı netleştirildi. Projesi çiziliyor. Araklı DağBaşı yolu Etüt Projesi ihale edilmek üzere ilana çıktı. Araklı’n4n beklediği haberdi...

 AKYAZI’DA ÇİM SERİLME AŞAMASINA GELİNDİ
Akyazı Stadı neredeyse durma noktasındaydı... Müteahhitlerin bir birini mahkemeye vermesi ihalenin fes edilmesi konuşuluyordu 10 ay önce... Şuan da çok zor bir inşaat olmasına rağmen çok güzel ilerliyor. Takdir hakkıyla beraber ilerliyor. Sayın Bakanımız Berat Albayrak ve Sayın Spor Bakanımız Çağatay Kılıç’ın, sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Süleyman Soylu’nun  anlık günlük takipleri ile beraber şuan da çiminin serilme aşamasına geldi. Akyazı inşallah Trabzon için sağlık ve Spor Tesisi olacak. Oradan şuan da 800 yataklı düşünülen şehir hastanesi bin yataklı planlanıyor. Şuan da yatırım programı içinde alındı.

ŞEHİR HASTANESİNİ TARTIŞIRSAK GİRESUN VEYA RİZE’YE KURULUR
Şuan da Şehir Hastanesinin Akyazı dışında başka bir yere yapılmasını tartışırsak ya Rize’ye kurulur ya da Giresun’a kurulur. O illerde de kurulsun sorun değil. Ama Trabzon gibi bir şehir varken önce buraya kurulması hepimizin önceliği olması gerekir.



CUMHURBAŞKANI AKYAZI’DA YAPILMASINI İSTEMEDİ Mİ?
Şehir Hastanesinin Akyazı dışında bir yere yapılması söz konusu değildir. Akyazı Cumhurbaşkanımızın da onayladığı bir proje. Bunu farklı bir şekilde söyleyenlerde oluyor. Diyorlar ki, “Cumhurbaşkanımız bu proje Akyazı’da olmasın” gibi söylemler var. Cumhurbaşkanımızın açık ifadesi var. Trabzon Şehir Hastanesi Akyazı’n4n batı tarafına yapılması hususunda açık net tavrı vardır. Bundan sonra tartışmamız uygun değil. Bu şehir hastanesini yapıp Trabzon’un sağlık turizmine açılan kapısı olsun.

DİŞ HASTANESİNDE SON DURUM
Diş Hastanesi de bitmek üzere. Orada da müteahhit sorunu yaşandı. Müteahhit işini yaptı da devlet parayı vermedi gibi bir durum olmadı. Müteahhit işini yapamadı. Müteahhit firma değişikliğine gidilince süreç uzadı. TOKİ Başkanımız ile beraber takip ediyoruz. Çok kısa süre içinde onun da açılışını gerçekleştireceğiz. Sadece mevzuata uyarlanması gereken bir husus kaldı.