Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ihraç gerekçesiyle boşalan 2 AYM üyeliğine atama yaptı. Erdoğan Recai Akyel ile Trabzonlu,  KTÜ Rektör yardımcısı Yusuf Şevki Hakyemez'i AYM'ye atadı.
QCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ne  Recai Akyel ile Yusuf Şevki Hakyemez'i atadı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, FETÖ'nün darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan iki üyesi Alparslan Altan ve Erdal Tercan'ın meslekten çıkarılmalarına karar vermişti. 

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Sayın Cumhurbaşkanımız, Anayasa Mahkemesi Üyeliklerine, Recai AKYEL ile Yükseköğretim Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından Prof. Dr. Yusuf Şevki HAKYEMEZ’i seçmişlerdir."

YUSUF ŞEVKİ HAKYEMEZ KİMDİR?

Çaykara?nın Soğanlı Köyünde doğdu. Çaykara İmam Hatip Lisesinden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimini bitirdi. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalında yüksek lisansını yaptı. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalında doktorasını yaptı. KTÜ İİBF Dekanı olarak görev yaptı. Halen KTÜ Rektör Yardımcısıdır. Ayrıca Akil Adamlar Listesi`nde, Karadeniz Bölge Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez olmuştur. 

 2 ÜYE İHRAÇ EDİLMİŞTİ
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, FETÖ'nün darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan iki üyesi Alparslan Altan ve Erdal Tercan'ın meslekten çıkarılmalarına karar vermişti. 

Anayasa Mahkemesi'nin FETÖ soruşturmasının ardından iki üyenin ihracına ilişkin kararının gerekçesinde, "Darbe teşebbüsü fiilen engellenmiş olmakla birlikte bu teşebbüsün demokratik anayasal düzene, temel hak ve hürriyetler ile milli güvenliğe yönelik oluşturduğu tehlikenin tamamen ortadan kaldırılması ve benzer teşebbüslerin önüne geçecek tedbirler alınması devletin sadece yetkisinde olan bir husus değil, Anayasa'nın 5. maddesi gereğince bireylere ve topluma karşı ertelenemeyecek bir sorumluluğu ve görevidir." denildi.

"SÖZ KONUSU YAPI İLE BAĞLARI VAR"
Anayasa Mahkemesi'nin, FETÖ soruşturmasının ardından iki üyenin ihracına ilişkin kararının gerekçesinde, "Somut olayın özellikleri, anılan yapı ile ilgileri olduğuna dair sosyal çevre bilgisi ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin zaman içinde oluşan ortak kanaatleri birlikte dikkate alınarak, üyeler Alparslan Altan ve Erdal Tercan'ın KHK kapsamında, söz konusu yapı ile meslekte kalmalarıyla bağdaşmayacak nitelikte bağlarının olduğu değerlendirilmiştir. Durumları bu şekilde değerlendirilen üyelerin, temel görevi demokratik anayasal düzen ile temel hak ve hürriyetleri korumak olan Anayasa Mahkemesinde görev yapmaya devam etmesinin yargının güvenilirliğini ve saygınlığını da zedeleyeceği açıktır." denildi.