Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar ve iş adamlarından oluşan heyetle birlikte Hindistan'a gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Hindistan seyahatinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da eşlik ediyor. 

Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde, düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin gündeme ilişkin  sorularını  da yanıtlayan Erdoğan, ABD askerlerinin Suriye'de terörist cenazesine katılmasına ve birlikte görüntülenmelerine   sert tepki gösterdi.

"Görüntüleri Başkan ile görüşmemizde kendisine sunacağız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: "Siz zaten şu anda değerlendirmeyi yaptınız. Ne yazık ki bu  konvoylarda her iki ülke bayraklarının, ülke de demeyeceğim YPG gibi bir terör  örgütünün paçavralarının olduğu konvoy içinde, Amerika'nın bayraklarının olması,  dalgalanması bizleri ciddi manada üzmüştür. Bunları da tabii 16'sında yapacağımız  ziyarette Sayın Başkan'a, buyurun diyeceğiz, göstereceğiz. Madem ki biz,  uluslararası teröre ortak olarak karşıyız, bu durum nedir diye, kendilerine  bunları göstereceğiz.

Çünkü terörle mücadele eğer ortak bir platformda yürümezse  bugün bize yarın bir başkasına olacaktır, bunu paylaşmamız lazım. Bu geleneğin,  buna gelenek diyorum, çünkü Sayın Obama döneminden başlayan bir süreç şu anda  devam ediyor. Bunun artık noktalanması lazım. Aksi takdirde hem bölgedeki bu  sıkıntı devam edecektir hem de kendileri rahatsız olacak. Bizler de NATO'nun iki  ortak ülkesi, stratejik müttefikler olarak bundan ciddi manada rahatsız olacağız.  Her zaman söylediğim gibi o zaman biz göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Bu ifademi  tekraren kullanıyorum.

KORKUYLA YAŞASINLAR 

Karaçok'ta ne olduysa, Sincar'da ne olduysa artık bunlara  devam etmek durumunda kalacağız. Dün de söylediğim gibi, 'Bir gece ansızın  gelebiliriz.' derken bunu kastediyorum. Bütün oralardaki terör örgütlerine tarih  vererek, haber vererek gidecek değiliz ama bilecekler ki, Türk Silahlı Kuvvetleri  her an buralara gelebilir. Biz endişeyle yaşamaktansa, onlar korkuyla  yaşasınlar."

KABİNEDE REVİZYON VE  MHP'Lİ BAKANLAR YENİ KABİNEDE OLACAK MI?

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabinede revizyon olup  olmayacağına yönelik soruya şu karşılığı verdi:    "Kabine değişikliği teklifi Cumhurbaşkanının değildir. Kabine  değişikliği teklifi hükümetindir. Dolasıyla hükümetin tasarruf alanına ben tabii  ki Cumhurbaşkanı olarak giremem. Şu anda gündemde böyle bir şey söz konusu değil  ama ileride ne olur, ne biter onu da şu anda söylemek yanlış olur. Sağlıklı bir  şekilde yürüyen şu anda bir hükümet yapısı var. Ekonomide şu anda sürekli bir  yükseliş trendi içerisindeyiz. Bunu daha da iyi bir konuma geleceğini ama her  alanda da tabii ki hükümetimizin başarısı. Bu başarıyı değerlendirme, bu noktada  sayın Başbakan'ın kendi tasarrufları her an olabilir. Bu tasarrufları tabii ki  Cumhurbaşkanı olarak paylaşma imkanımız da olacaktır. Yani ne bir kapama ne de  böyle bir karar yetkisi açıklama gibi bir anlayışım söz konusu değildir. Buradaki  yetki Başbakan ve hükümete aittir. Bütün bizim temennimiz ülkemizin geleceği için  en hayırlı olan neyse odur. Ama biz Türkiye'de biz bir şeyi biliyorsunuz,  alışkanlık haline getirdik. O da şudur; sağlıklı bir hükümet yapısıyla geleceğe  yürümek. Böyle her an hükümetlerin değiştiği bir yapı değil, o bizden öncelerde,  eski Türkiye'de kaldı ki hedefimiz bizim güven ve istikrardır. Güven ve istikrar  ise sağlıklı hükümetlerle olur. Temennimiz odur ki hükümetin alacağı isabetli  kararlar paylaşılır ve ülkemize hizmet aynen devam eder."

7 YIL SONRA BİR İLK

Hindistan ziyaretine ilişkin de konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Hindistan ilişkilerine büyük önem verdiklerini vurguladı.  Erdoğan şunları dile getirdi: "Hindistan ziyaretim Cumhurbaşkanı düzeyinde Türkiye'den Hindistan'a 7 yıl aradan sonra gerçekleştirilen ilk resmi ziyaret olacak. Hindistan'a başbakanlığım döneminde gitmiştim. Bu seyahat 16 Nisan halk oylamasından sonra yurt dışı ilk ziyaretim olacak. Hindistan seyahati ayrıca Mayıs ayı boyunca yapacağımız yoğun ziyaretlerin de ilk halkasını oluşturuyor. Hindistan dönüşü Rusya Federasyonu'na, Kuveyt’e, Çin Halk Cumhuriyeti'ne, Amerika Birleşik Devletleri’ne, Brüksel’e ziyaretlerimiz olacak. Yeni Delhi’de hem Cumhurbaşkanı ile, hem Başbakan ile kapsamlı görüşmeler gerçekleştireceğiz. Bu program çerçevesinde Hindistan'ın ileri gelen firmalarının yönetim kurulu başkanları ile bir görüşmem olacak. Yarın da Türkiye - Hindistan İş Formu'na hitap edeceğiz. Türkiye’den 150 civarında iş adamımız bizimle beraber geliyor. Bu seyahatimizin iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek, bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunmak bakımında önemli bir fırsat olacağına inanıyorum. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin yanı sıra kültür, turizm, eğitim, enerji, güvenlik ve terörle mücadele alanlarında işbirliği imkanlarını değerlendireceğiz."

Türkiye-Hindistan ilişkilerine büyük önem verdiklerini vurgulayan Erdoğan, "Hindistan ziyaretim Cumhurbaşkanı düzeyinde Türkiye'den Hindistan'a 7 yıl aradan sonra gerçekleştirilen ilk resmi ziyaret olacak. Hindistan'a başbakanlığım döneminde gitmiştim. Bu seyahat 16 Nisan halk oylamasından sonra yurt dışı ilk ziyaretim olacak. Hindistan seyahati ayrıca Mayıs ayı boyunca yapacağımız yoğun ziyaretlerin de ilk halkasını oluşturuyor. Hindistan dönüşü Rusya Federasyonu'na, Kuveyt’e, Çin Halk Cumhuriyeti'ne, Amerika Birleşik Devletleri’ne, Brüksel’e ziyaretlerimiz olacak. Yeni Delhi’de hem Cumhurbaşkanı ile, hem Başbakan ile kapsamlı görüşmeler gerçekleştireceğiz. Bu program çerçevesinde Hindistan'ın ileri gelen firmalarının yönetim kurulu başkanları ile bir görüşmem olacak. Yarın da Türkiye - Hindistan İş Formu'na hitap edeceğiz. Türkiye’den 150 civarında iş adamımız bizimle beraber geliyor. Bu seyahatimizin iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek, bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunmak bakımında önemli bir fırsat olacağına inanıyorum. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin yanı sıra kültür, turizm, eğitim, enerji, güvenlik ve terörle mücadele alanlarında işbirliği imkanlarını değerlendireceğiz" diye konuştu.