Ana başlığı ‘Bellek ve Kültürel Miras’ olan 2. Uluslararası Müzik ve Dans Araştırmaları Sempozyumu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı tarafından 18-22 Ekim tarihleri arasında KTÜ Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek.

9 farklı ülkeden 100 civarında akademisyen ve sanatçının ağırlanacağı sempozyum öncesi Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah Akat, Royal Holloway Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jim Samson ve Almanya’dan Lars Christian’ın katıldığı toplantıda Trabzon’un konservatuar binasına ihtiyacının olduğu belirtildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah Akat, sempozyumun ilk defa 2012 yılında ‘Müzik ve Kültürel Doku’ başlığıyla düzenlendiğini ifade ederek, “Sempozyum ile bilim insanları arasında fikir paylaşımını sağlayarak farklı disiplinlerden, geleneklerden veya farklı ülkelerden araştırmacılar arasında iletişim köprüsü oluşturmak ve disiplinler arası çalışmaları mümkün kılmak amaçlanmaktadır. 2012 yılında ilkini düzenlediğimiz ‘Müzik ve Kültürel Doku’ başlıklı müzik araştırmaları sempozyumuna Türkiye’nin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinden müzik, sosyal bilimler ve ilgili disiplinlerden bilim insanları, akademisyenler ve müzisyenler katılım gösterdiler. Bu defa içeriği genişleterek sempozyumu müzik ve dans araştırmaları kapsamında ele almayı hedefliyoruz” dedi.

Sempozyum sürecince kentte 9 farklı ülkeden 100 civarında akademisyen ve sanatçının ağırlanacağını kaydeden Akat, “Çeşitli bilimsel oturumlar, atölye çalışmaları, paneller, konser ve dinletiler yoluyla burada oluşturulacak sinerjinin dışavurumunu ise Trabzon’da yaşamak ve geniş bir tabana yayarak Trabzon halkıyla paylaşmak istiyoruz” diye konuştu.

“Konservatuar binasına acilen ihtiyaç vardır”

Trabzon’un kültür ve sanat özelliğini kaybetmiş bir görüntü içerisinde olduğunu söyleyen Akat, “Kültür ve sanat yönümüzü güçlendirmek ve yeniden tüm Karadeniz coğrafyasının kültürel başkenti olmak bugün bizlerin sorumluluğundadır. Tüm aktivitelerini elindeki kısıtlı imkanlar çerçevesinde gerçekleştirmeye çalışan konservatuvarımızın şehir için ne denli önemli bir yapı olduğunun anlaşılması ve desteklenerek topluma kültür sanat hizmetini dana iyi bir biçimde verebilmenin önü açılmalıdır. Top yekun kültürel bir kalkınmayı başarmak adına konservatuvarımızın gelecekte yeniden yapılanma üzerine çalışmaları bulunmaktadır. Böylece konservatuarda yeni bölümler açarak daha çok öğrenci yetiştirmek, daha çok ve etkin sanatsal ve bilimsel çalışmalar yapmak ve Trabzon’da ilk olarak gerçekleştirilen etkinliklerin devamını getirebilmek amaçlanmaktadır. Bu sebeple, şehrimizin temel ihtiyaçları giderilmiş olan bir konservatuar binasına acilen ihtiyaç vardır” şeklinde konuştu.

Royal Holloway Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jim Samson ise, sempozyumun ismi ve çalışma konuları çok yararlı bir şekilde tespit edildiğini belirterek, kültürel çeşitliliğin farkında olmak için kendi ülkemizi tanıma açısından sempozyumun son derece önemli olduğu söyledi.

Almanya’dan Lars Christian da, bu etkinliğin daha da ileri götürülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu çalışmaların üzerine gidilirse kendi kültürümüzü tanımamız açısından da doğru bir adım atılır” ifadelerini kullandı.