Kalkışmanın İstanbul ayağında ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Emniyetteki soruşturmada Harp Akademileri Komutanlığı'nda geçen hafta gözaltına alınan 45 subayın sorgu ve teknik izlemelerinden darbe planlarının Harp Akademileri Eğitim Seminerleri'nde yapıldığı belirlendi. Polis, subayların sorgusu doğrultusunda darbe girişiminin İstanbul ayağının merkezinin 1'inci Ordu Komutanlığı Harekat Merkezi olduğunu tespit etti.
3 YIL HAZIRLANDILAR
Darbeci 45 subay "Sıkıyönetim ilan talimatı" ile harekete geçti. 3 yıldır düzenlenen eğitim seminerlerinde 5'erli ve 10'arlı gruplarla gizli toplantı odalarında bir araya geldiler ve darbe planladılar. İstanbul'da 3 ayrı noktada işgal görevleri vardı. 300 kişilik Harp Akademileri'nde yüzde 15'i temsil ediyorlar. Bu oran, pasif kalanlarla birlikte yüzde 50'ye çıkabilir.
İstanbul, Trabzon ve Adana'daki toplantılarda darbe girişimine dair her konuyu haritalarda tek tek işlediler. Komutanlar ile sivil yöneticiler hakkında tek tek değerlendirme yaptılar. Gizli toplantılara akademi imamları Hasan Fehmi S. ile Cengiz K. da katıldı. İkisi de gözaltında, bir başka akademi imamı ise aranıyor. Cuntacılar Harp Akademileri Kom. Tahir Bekiroğlu'nu rehin almış, ancak 1. Ordu Kom. Org. Ümit Dündar'ı rehin almayı başaramamışlardı.

HAİNLER YAKALANDI
Birlikte hareket ettiği belirlenen Harp Akademileri Kurmay Bşk. Nevzat Taşdeler, Kara Harp Akademileri Komutanı Tümg. Selim Mert, Hava Harp Akademileri Komutanı Tümg. Recep Yüksel ve Silahlı Kuvvetler Yüksek Sevk ve İdare Akademileri Komutanı Tuğg. Ali Akyürek soruşturma kapsamında tutuklandı.

Kaynak: Sabah / FERİT ZENGİN