MÜSİAD ve Hak-İş tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Katılım öncesi yardım aracı’ ‘İnsan Kaynaklarının geliştirilmesi sektörel operasyon programı’ Novotel’de yapıldı. Aksaray Üniversitesinden Dr. Volkan Işık, Gazi Üniversitesinden Okan Güray Bülbül’ün eğitim verdiği program MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Aydın Birincioğlu’nun konuşmasıyla başladı.

Birincioğlu, “Giderek artan küresel rekabet de Türkiye’nin iş piyasasını büyük ölçüde etkilemeye devam etmekte, işlerin türlerinin dolayısıyla da işyerlerinin yapısının değişmesine neden olmaktadır. Bunun sonucunda nitelikli iş gücü ihtiyacı artarken, daha az nitelik gerektiren işgücüne olan ihtiyaç da her geçen gün azalmaktadır” dedi.

Hem işçi hem de iş verenlerin artık değişen ortalama uyum sağlamalarının zorunluluk olduğunu ifade eden Birincioğlu, “sonuç olarak bu becerilerin kazanımı daha nitelikli iş gücünü sağlama ve daha rekabetçi bir yapıya ulaşma gerek Türkiye’nin ve gerekçe tüm benzer ülkelerin öncelikli hedefi olmuştur. İşçi için özel hayatı ve iş hayatı arasında denge kurabildiği daha iyi çalışma koşulları sağlayan düzgün iş, iş veren için ise daha üretken ve rekabet edebilir yapıda işyeri.



Bu hedefe ulaşmak ancak daha esnek çalışma şartları ile mümkün olabilir. Bu hedefe ulaşmak ancak işçinin ve işverenin el ele vermesi ile mümkün olabilir” dedi.
Birincioğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Türkiye’nin ihtiyacı şunlardır:



Başta işçi ve iş veren arasında olmak üzere, tüm ilgili taraflar arasında sosyal diyaloğun güçlenmesi

Uyum yeteneklerinin artması

İşgücünün daha nitelikli hale gelmesi

Farklı alanlarda ve uzmanlaşmış iş gücü



Son dönemde yapılan uluslararası araştırmalara baktığımızda maalesef Türkiye’nin büyük ve büyüyen ekonomiler arasında iş yaşamı becerileri konusunda sondan dördüncü sırada olduğunu görmekteyiz.
bu nedenle bu meydan okumaları ortadan kaldırmak ve anlatılan hedeflere ulaşmak için Avrupa Birliği tarafından finansmanı sağlanan, HAK-İŞ tarafından geliştirilen HAK-İŞ ve MÜSİAD’ın faydalınıcısı olduğu proje doğmuştur”
Program açılış konuşmalarının ardından devam etti.