Karadeniz İşadamları Derneği (KARGİD) Başkanı Ahmet Yaşar Altıntaş, Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yalaması için çok ciddi manada altyapı yatırımlarının yapılması gerektiğini söyledi.

KARGİD Başkanı Altıntaş, yaptığı açıklamada, dünyada son yıllarda euro bölgesinde yaşanan kriz ile Afrika’da yaşanan Arap baharı neticesinde, pazarın gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere kaydığını ve kaymaya devam ettiğini belirtti. Bu gerçekler ışığında dünyada Türkiye’nin, Türkiye’de de Trabzon’un öne çıktığını dile getiren Altıntaş, Trabzon üzerinden Orta Asya’ya, Kafkasya ve Avrupa’ya ulaşılacağına dikkat çekti.

Türkiye’nin önünü koyduğu 2023 hedeflerine değinen Altıntaş, bu hedeflere ulaşmanın zor olmadığını, geçmiş 9-10 yılda yapılanların bu hedeflere ulaşılabileceğini gösterdiğini kaydetti.

Altıntaş, ancak Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamak için de çok ciddi manada altyapı yatırımları yapılması gerektiği uyarısında bulundu. Altıntaş, ayrıca, 2023 yılındaki 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşılması için Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH)’nın yüzde 270, dış ticaretin yüzde 370, lojistik potansiyelin yüzde 300, lojistik pazarın yüzde 400, karayolu taşımacılığının yüzde 300, demiryolu taşımacılığının yüzde 400 ve deniz taşımacılığının da yüzde 500 artması gerektiğini dile getirdi.

Trabzon’un ülkenin bu hedefine ulaşmasında önemli katkılar sağlayabilecek illerin başında geldiğini anlatan Başkan Altıntaş, “Lojistik üs veya lojistik merkez olması planlanan Trabzon’un demiryoluna bir an önce kavuşturulması gerekmektedir. Çünkü demiryolu ülkelerin sosyo-ekonomik gelişiminde önemli bir rol oynamakta, demiryolları ile daha az enerji ile daha fazla yük ve yolcu taşınmaktadır. Trabzon’a yıllardır ‘demiryolu gelmelidir’ dedik. Şimdi Trabzon’un lojistik üs veya lojistik merkez olması gündeme geldi, ancak lojistik üs veya merkezlerin olmazsa olmazı olan demiryolu ilimizde mevcut değil. Gelinen noktada yönetimler, mevcut darboğazlardan en önemlisi olan ulaşım altyapısını iyileştirmeyi öncelikli vizyon edinmiştir.” dedi.

Küresel rekabetin ülkeleri demiryolu taşımacılığının avantajlarından faydalanmaya zorladığına dikkat çeken Altıntaş, bu gerçeği gören Türkiye’nin de yakın zamanda demiryolu projelerine ağırlık verdiğine değindi.

Altıntaş, 2023 yılında Türkiye’nin bugünkü mevcut demiryolu ağı uzunluğunu iki katına çıkartmayı hedeflediğini, bu projelerde en önemli güzergahlardan birisinde de Trabzon’un yer aldığını hatırlattı.

Trabzon’a demiryolunun gerek bölge gerek ülke menfaatleri için hayati öneme sahip olduğuna vurgu yapan Altıntaş, “Trabzon’un sahip olduğu tarihi, kültürel, sosyal, ekonomik ve stratejik potansiyelin harekete geçirilmesi ve Doğu Karadeniz’in geleceğe taşınmasında demiryolu ve lojistik üs/merkez projesi bir dönüm noktasıdır. Trabzon’un, Kafkaslar ve İran transit yolu başlangıcında bulunması, Orta Asya, Ortadoğu ve Doğu Avrupa’yı birleştiren bir konumda olmasından dolayı buraya yapılacak demiryoluyla tarihi İpek Yolu da yeniden hayata geçirilmiş olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Trabzon’un sanayi altyapısı ve ulaştırma açısından diğer illere göre üstün durumda olduğunu da belirten Altıntaş, Türkiye’nin üretim ve ticarette son yıllarda hızlı gelişme gösteren illerinin hemen hepsinde demiryolu alt yapısı bulunurken, Trabzon’da olmamasının ilin gelişmesinin önündeki en önemi engellerden birisi olduğunu söyledi. Altıntaş, “İnanıyorum ki, lojistik üs veya lojistik merkez olması düşünülen ilimizin demiryolu meselesi çözüldükten sonra ülke ihracatına da daha fazla katkı sağlayacaktır. Sahip olduğu dinamizmle potansiyelini harekete geçirecek ve Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine ulaşmasında kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir.” diye konuştu.

Başkan Altıntaş, tüm bu hedeflere ulaşmak için KARGİD’in de özelde Trabzon, genelde bölge ve ülkenin gelişimine katkıda vermeye devam edeceğini sözlerine ekledi.