Samsun Bafra T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda 2012 yılında yürütülen faaliyetler hakkında basına bilgi verildi. Cezaevi konferans salonunda slayt eşliğinde çalışmalar hakkında bilgi veren Cezaevi Müdürü Kasım Demiralp, Bafra T Tipi Kapalı ve Açık İnfaz Kurumu’nun Karadeniz Bölgesi’nde en büyük ceza infaz kurumu olduğunu söyledi. “Türkiye’de Model Cezaevi Uygulamasının Yaygınlaştırılması ve Cezaevi Reformunun Geliştirilmesi Projesi” kapsamında model ceza infaz kurumu olduklarını belirten Demiralp, depremlerde kullanılmak üzere tasarlanan proje hakkında bilgi verdi. Kasım Demiralp, “Başbakanımız, ‘Artık bizim milletimizin çadırdan kurtulup ev sistemine geçmesi lazım’ dedi ve bu bize ilham kaynağı oldu. Projemizin yakında onayını alacağız. Seri üretime geçeceğiz. Kızılay’la görüşmelerimiz var. Bizim projemiz Türkiye çapında değil, dünya çapında bir proje. Başka ülkelere de göndereceğimiz için ‘Bafra Evleri’ yani deprem evi gitmiş olacak” diye konuştu.

PVC kapı pencere sistemleri üzerine Türkiye’nin birçok fabrikalarında Ar-Ge müdürlüğü yapan projenin mimarı emekli Teknik Öğretmen Şerafettin Güç ise, “2007 yılından beri Adalet Bakanlığı İş Yurtları Daire Başkanlığı bünyesinde Türkiye genelindeki açık cezaevlerine PVC kapı pencere sistemleri atölyelerini açıyorum. Buradaki mahkum arkadaşlara 448 saat zaman içersinde bu mesleği öğretiyorum ve uygulamalı eğitim veriyorum. Van depreminden sonra bu proje ortaya atıldı. Biz, biraz daha basitleştirerek geliştirdik. ‘Bafra Evleri’ adı altında yapmayı planladık, sonra ‘Adalet Evleri’ isimlendirdik ama en son ‘Bafra Evleri’ diyerek adını koyduk. 18 metrekarelik bir alan içersinde, 4 kişinin yaşam alanı olacak. 2 kişi bunu 5 dakika içerisinde kurabilecek. Çadır yerine depremde, afette, herhangi bir sel baskını olsun bu tür afetlerde bir an önce afetzedenin kendisini barındıracak bir mekanın projesi bu” şeklinde konuştu.

Toplantıda konuşan Bafra Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan da, “Geçici süre ile burada cezalarını infaz eden hükümlülerin kurumda bulundukları süre içersinde infazın ruhuna da uygun olarak zamanlarını en iyi şekilde değerlendiriyor olmalarından dolayı kendilerini kutluyorum” dedi.