Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2005 yılında bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altına giren kırmızı benekli alabalıkların çoğaltılması maksadıyla, ''Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi'' başlatıldığı hatırlatıldı. 
     Proje kapsamında, 2006 yılında başta Karadeniz bölgesinde yer alan iller olmak üzere çeşitli illerde bulunan derelerden anaç balık yakalanarak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğüne bağlı Trabzon Maçka'da bulunan Altındere Alabalık Üretme İstasyonuna konularak yavru üretimine başlandığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 
     ''Başlangıçta 6 ildeki derelerden ve göllerden alınan anaç balıklarla üretime başlanmış ancak son dönemde il sayısı 10 ve dere göl sayısı da 14'e çıkarılarak alabalık üretim çalışmaları hızlı bir şekilde sürdürülmektedir. Ancak, Genel Müdürlüğümüz projenin uygulanmasındaki başarı ve farklı illerde bu kapsama alınabilecek derelerle ilgili bir çalışma başlatmış ve bu çerçevede Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü'nce özellikle doğal alabalık popülasyonlarının yaşadığı fakat azaldığı dere ve göllerin belirlenmesine yönelik 12. Bölge Müdürlüğümüzün faaliyet alanları içerisinde yer alan illerin Rize, Trabzon, Gümüşhane, Artvin, Giresun'da dere veya göllerle ilgili çalışma başlatılmıştır.'' 
     Açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü tarafından, anaç alabalık yakalama çalışmalarına müteakip üretilen yavru balıkların aynı dere ve göllerde doğaya bırakıldığı kaydedildi.